Edge preserving smoothing with directional consistency
Yöne ait tutarlılıkla kenar koruyan düzleştirme
- Tez No: 201866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL TARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: filtreleme, kenar koruyan duzlestirme, difuzyon, filtering, edge preserving smoothing, diffusion
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Goruntuler gurültu olarak isimlendirilen bazı rastgele hatalar ile bozulmus¸ olabilir. Gurultu goruntulerin alınmasında, aktarılmasında ya da isleme alınmasında olusabilir ve elenmesi, duzlestirme suzgecleri ile sağlanır. Dogrusal duzlestirme suzgesleri kenarları bulanıklastırır, kenarlar goruntulerin onemli ozellikleridir ve korunmalıdır. Cesitli kenar koruyan duzlestirme suzgecleri literaturde onerilmistir. Bu tezde, genel duzlestirme ve kenar koruyan duzlestirme suzgecleri tartısılmaktadır ve Mumford Shah modelinin yakınlas¸tırması olan Ambrosio Tortorelli'nin degis¸tirilmesiyle yeni ˘ bir metod onerilmistir. Bu yeni metod, kenar yonu tutarlılığını gozdunde bulundurmaktadır ve karsılastırılabilir olcude daha net sonuclar vermektedir. ¨
Özet (Çeviri)
Images may be degraded by some random error which is called noise. Noise may occur during image capture,transmission or processing and its elimination is achieved by smoothing filters. Linear smoothing filters blur the edges and edges are important characteristics of images and must be preserved. Various edge preserving smoothing filters are proposed in the literature. In this thesis, most common smoothing and edge preserving smoothing filters are discussed and a new method is proposed by modifying Ambrosio Tortorelli approximation of Mumford Shah Model. New method takes into edge direction consistency account and produces sharper results at comparable scales.