Preparation of chitosan-polyvinylpyrrolidone microspheres and films for controlled release and targeting of 5-fluorouracil
Kontrollu salım için kitosan-polivinilpirolidon mikroküre ve filmlerin hazırlanması ve 5-florourasil'in hedeflenmesi
- Tez No: 201876
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Mikroküre, kontrollü salım, kitosan, hedefleme, Microspheres, controlled release, chitosan, targeting
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kontrollü ilaç salım sistemleri uzatılmıs periyotlar için ilacı önceden belirlenmis hızlarda salan sistemlerdir. Kapsül ve tablet gibi degisik tipleri olmasına ragmen mikro ve nanoküreler en çok kullanılan sistemlerdir. Bu çalısmada yarıyarıyaiçiçe geçmis ag yapı (semi-IPN) seklinde farklı miktarlarda polivinilpirolidon içeren kitosan-polivinilpirolidon (CH-PVP) mikroküreleri kontrollü salım sistemi olarak hazırlanmıstır. Mikrokürelerin hazırlanması için emülsiyon metodu kullanılmıstır ve mikrokürelerin bir kısmı immünoglobulin G monoklonal antikoru ile konjuge edilmistir. Ayrıca mikrokürelerle aynı kompozisyonları içeren CH-PVP filmleri solvent uçurma yöntemi ile hazırlanmıs ve bu filmlerin mekanik ve yüzey özellikleri incelenmistir. Hazırlanan mikroküreler SEM, konfokal ve steryo mikroskopları ile karakterize edilmistir. Mikrokürelerin bir kısmı model kemoterapik ilaç, 5-Florourasil (5-FU), ile yüklenmis ve fosfat tanpon çözeltisi (pH 7.4, 0.01 M) içinde 5-FU in-vitro salımı çalısılmıstır. Yarıyarıya içiçe geçmis ag yapıdan yapılan salımın sadece kitosan ile hazırlanmıs örneklerden daha hızlı oldugu ve toplam salımın CH:PVP-2:1 ve CH:PVP-3:1 semi-IPN örnekleri ile CH örnegi için 30 günde, CH:PVP-1:1 semi-IPN örnegi içinse 27 günde tamamlandıgı gösterilmistir. CH-PVP filmleri için, PVP miktarı arttıkça mukavemet ve hidrofobik özelliklerin azaldıgı gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
Controlled drug delivery systems deliver drugs at predetermined rates for extended periods. Although there are various types such as capsules, tablets etc, micro and nano spheres are the most commonly used systems. In this study, a set of chitosan-polyvinylpyrrolidone (CH-PVP) microspheres containing different amounts of polyvinylpyrrolidone as semi inter penetrating networks (semi-IPN) were prepared as controlled release systems. Emulsification method was applied for the preparation of microspheres and some of them were conjugated with a monoclonal antibody which is immunoglobulin G (IgG). CH-PVP films were also prepared by solvent casting method with the same composition as in the microspheres and, mechanical and surface properties of the films were examined. Prepared microspheres were characterized by SEM, stereo and confocal microscopes. Some microspheres were loaded with a model chemotherapeutic drug, 5-Fluorouracil (5-FU), and in-vitro release of 5-FU were examined in phosphate buffer solutions (pH 7.4, 0.01 M.) It was shown that for semi-IPN samples release was faster compared to pure CH samples and the total release was achived 30 days for CH:PVP-2:1, CH:PVP-3:1 semi-IPNs and CH microspheres and 27 days for CH:PVP-1:1 semi-IPN microspheres. The antibody conjugated microspheres were targeted to MDA-MB (human causasian breast carcinoma cancer cells and coculture cells in culture medium. For the CH-PVP films, it was obtained that as the amount of PVP increased, hydrophobicity as well as mechanical strength of the system was decreased.