Design of glass structures: Effects of interlayer types on heat-treated laminated glass
Cam yapıların tasarımı: Ara katman çeşitlerinin ısısal işlem görmüş lamine camlar üzerindeki etkisi
- Tez No: 201878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yapısal cam elemanlar, lamine cam, SentryGlas®Plus, SJ Mepla, seçim rehberi, structural glass, laminated glass, SentryGlas®Plus, SJ Mepla, selection guide
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Cam konfor ve estetik sağlamak amacıyla büyük hacimlerin kaplanmasına izin veren önemli bir yapı malzemesidir. Son zamanlarda camın yaygın kullanımı alışılmış taşıyıcı yapıları en aza indirgeme hatta tamamıyla kullanımdan kaldırma eğiliminin bir belirtisi olarak yorumlanabilir. Ancak, diğer yapısal elemanlardan farklı olarak cam aşırı kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu çalışma camın doğal mukavemet özellikleri ışığında cam -ara katman-cam kompozit elemanının performansını ve camın yapısal eleman olarak kullanım ını açıklamıştır. Modern yöntemler, özellikle bazı ısısal işlemler cama gelişmiş yapısal özellikler kazandırmakta ve camın çatlamaya karşı hassasiyetini ve kırılganlık özelliğini azaltmaktadır. Bu işlemlere ek olarak cama noktasal delikler açılabilmekte ve cama laminasyon işlemi uygulanabilmektedir. Sözü geçen bu metotlar 2 tasarımcılara cam panelleri yapısal taşıyıcı eleman olarak kullanmasına olanak sağlamaktadır. Bu çalışma modelleme teknikleri kullanarak yapısal cam elemanlarda kullanılan değişik ara katman çeşitlerinin davranışını açıklamayı ve seçim rehberi hazırlamayı amaçlamıştır. Bu çalışma kapsamında cam yapıları oluşturmak için gereken malzemeler ve tasarım yöntemleri ile ilgili bilgiler bir araya getirilmiştir. Modelleme teknikleri, cam paneller ve ara katmanlar arasındaki kesme kuvveti aktarımını araştırmak için kullanılmıştır. Yazım bölümünde belirtildiği camın yüksek gerilimleri azaltmak için plastik akma yapamaması nedeniyle yapısal cam tasarımında kesme gerilimi önem kazanmakta ve bu nedenle genelde stresin yeniden dağılımının sağlanması amacıyla cam panellerin arasına yapışkan ara katmanlar konulmaktadır. Yapılan modellemeler değişik ölçü ve konumdaki camların farklı ara katman çeşitleri kullanılarak yükleme problemlerinin tahlil edilmesini ve bu çerçevede seçim rehberi hazırlanmasını sağlamıştır. Sonuçların yapısal cam tasarımının gelişimine ve onların uygulamalarına katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Glass is an inherrently strong and elastic building material that allows the enclosure of spaces to provide both comfort and æsthetic appeal. It is evidently due recognition of these properties that has resulted in the current propensity to use it in ever larger sizes; and then with minimum?if not total absence?of visible supporting structure. It is, however, its lack of plastic behavior under stress ?leading to catastrophic failure without warning?that has been the main drawback preventing its use as a str uctural material on its own. Ergo, the development of composite configurations with plastic interlayers, commonly known as structural glass. Contemporary working methods for glass have also been able to provide better structural characteristics ?particularly after heat treatments, which reduce its vulnerability to cracking and brittle failure. In com - bination, these methods offer designers the possibility of using glass panels capable of acting as load-carrying structural elements. 2 The aim of this study was to investigate the performance of glass -adhesive-glass composite, or laminated, elements and the use of glass as a structural material in light of their inherent strength properties. Here, an attempt was made to define the be - havior of interlayers in structural glass and to then prepare a selection guide. To this end, it was necessary to first gather information about the materials and design methods used to create glass structures. As the literature notes that such stresses are particularly important to structural glass design due to the inability of the material to flow plastically and to thus relieve high stresses, pertinent simulation techniques (e.g., finite element analysis) were then used to investigate shear transfer between glass panes and interlayers. These simulations allowed determination of stiffness with different types of interlayer for panes of different dimensions and orien - tation in respect to loading conditions . It was the results of these analyses that were finally compiled into the selection guide already noted. It is expected that these results will make a worthwhile contribution to developing glass structure design and its application in practice.