Consumers' perceptions of partner brand dominance in co-branded products
Tüketicilerin ortak markalama stratejisi ile yaratılan ürünlerdeki baskın marka algılamaları
- Tez No: 201879
- Danışmanlar: DR. CANAN ÜNLÜ, PROF. DR. ERİK JAN HULTİNK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ortak Markalama, Baskınlık, Tüketici Algıları, Marka, Co-branding, Dominance, Consumer Perceptions, Brand
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Ortak markalama stratejisi ile yaratılan ürünler iki ayrı markanın yeni bir ürün gelistirmek için güçlerini birlestirmesi sonucu meydana gelirler. Yeni ürün gelistirmenin yüksek risklerini en aza indirmek amacıyla gittikçe daha fazla sirket bu stratejiyi uygulamaktadır. Ayrıca, tüketiciler bu ürünlerden bazılarını olumlu bir biçimde algılamaktadır. Tüketicilerin ortak markalama sonucu yaratılan ürünleri nasıl algıladıgı konusunda elde edilecek bilgi ürün tasarımının bu ürünler üzerindeki etkisini gözlemlemek için önemlidir. Bu tez tüketicilerin ortak markalama stratejisi ile yaratılan ürünleri degerlendirirken ortaklardan birinin neden digerinden baskın algılandıklarını incelemekte ve bu amaçla yapılan bir anket çalısmasının sonuçlarını sunmaktadır. Tez, birincil olarak, ortak markalama ve ortak marka baskınlıgı ile ilgili olan iki asamalı literature taramasından olusmaktadır. Anket çalısması ise 48 Hollandalı katılımcı tarafından doldurulmustur. Böyle bir çalısmayla tüketicilerin ortak marka üstünlük algılarının sebepleri ortaya çıkarılmıstır. Ortak marka ve ürün arasındaki uyumun baskın ortak marka algılamalarına olan güçlü etkisi gösterilmistir. Ürünün tasarımının bu algılamalara olan etkisi gözlenmistir. Buna ek olarak, ortak marka baskınlıgının sebepleri hakkında edinilen bilginin tasarımcılar ve marka sahipleri açısından olası önemi ele alınmıstır.
Özet (Çeviri)
Co-branded products emerge when two or more brands combine their forces to create a new product with its own identity. More and more companies use cobranding strategy to reduce the risks inherent in creating new products. Moreover, consumers evaluate some of those products favorably. Understanding of consumers? perceptions of co-branded products is important for learning the importance of product design on these products. This thesis explores the reasons why consumers perceive one of the partner brands of a co-branded product more dominant than the other and presents the outcomes of a survey study carried out for that purpose. The thesis comprises a two-part literature review on co-branding and brand dominance. The survey study comprises a questionnaire that is filled out by 48 Dutch participants. Through such a study the reasons of consumers? perceptions of partner brand dominance were revealed; the strong influence of the fit between a partner brand and the co-branded product and product design on consumers? perceptions of a dominant partner brand was evidenced. Moreover, the implications of gaining such an insight about the reasons of partner brand dominance for designers and brand owners were discussed.