Yedek parça stok planlaması ve raporlama faaliyetleri için bir karar destek sistemi
A decision support system for spare parts inventory planning and reporting
- Tez No: 201947
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN SİPAHİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: KDS, AHP, Hareketli ortalamalar, Üstel düzeltme, DSS, AHP, Moving Average, Exponential Smoothing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, dayanıklı tüketim malları üreten bir kuruluşun satış sonrası hizmetler işletmesinde depo yönetimi faaliyetlerinde, işlem sıklığı çok olan yedek parçalar için stok planlama, talep kestirimi ve stok yönetimi süreçlerinin iyileştirilerek, süreci yönetmede yardımcı bir karar destek sistemi (KDS) kurulmasıdır. Çalışmada, mevcut süreç çözümlenerek iyileştirmeye açık alanlar belirlenmiş, işletmenin genelinde uygulanabilecek yeni bir süreç akışı geliştirilmiştir. Ayrıca toplanan verilerin istatistiksel çözümlemeleri sonucu yeni göstergeler tanımlanmıştır. Tasarlanan KDS'de sürece uygun kestirim ve planlama yöntemi olarak, analitik hiyerarşi prosesi, üstel düzeltme ve hareketli ortalamalar yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, işletmenin değişik birimlerinde standart bir uygulamaya geçilmiş, yönetsel ve işlmsel hedeflerde maliyet, süre temelli etkin iyileşmeler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to establish a collateral Decision Support System (DSS) for administrating the process of depot management activities in an after-sales service operation of an enterprise that produces durable consumer goods by ameliorating the processes of planning, forecast and stock management. After analyzing the existing process, the spaces that are open to melioraiton have been determined. Hence, a new process flow has been defined that can be applicable to whole enterprise. In addition to this, new indicators have been described as a result of statistical analysis of collected data. Analytical Hierarchy Process (AHP), Exponential Smoothing and Moving Average methods, that are appropriate for the process of forecast and planning method, have been used at designed DSS structure. As a consequence of the study, a passing to a standart application to varient units of the enterprise has been done. Finally, costs of managerial and operational targets and permanent effective ameliorations have been provided.