Archetype based domain modeling for health information systems
Sağlık enformasyon sistemleri için arketip tabanlı alan modellemesi
- Tez No: 201980
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Gastroenteroloji, İletişim Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Gastroenterology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Enformasyon sistemleri, sağlık enformasyon sistemleri, alan modellemesi, arketipler, endoskopi, Information systems, health information systems, domain modeling, archetypes, endoscopy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Sağlık bilisiminin çözülmesi gereken önemli problemlerinden biri kaliteli, yapısal ve zamanında veri toplanmasıdır. Standart terminolojiler ve kavramsal alan modelleri bu problemi hafifletmek için önemli adımlardır ve aynı zamanda sistemler arasında birlikte çalısabilirliği sağlayabilecekleri öne sürülmektedir. Bu problemin çözümü amacıyla, bu çalısma sağlıkta enformasyon ve bilgi modellemesi için Arketipler ve çok-seviyeli modelleme tekniğine özgün katkılar önermektedir. Çalısma endoskopide veri yönetimi için bir arastırma prototipi gelistirilmesi ve edinilen tecrübeyle Gastrointestinal Endoskopide Minimal Standart Terminoloji'nin (MST) gelistirilmesini içerir. Önerilen modelleme yaklasımı yapısal veri toplanması, doğrulama ve dinamik kullanıcı arayüzleri gelistirmek için arketip tabanlı sağlık enformasyon sistemleri tasarlanması ve gelistirilmesinde kullanılabilir. Bu tez çalısmasının yeni gelismekte olan elektronik sağlık kayıtları (ESK) standart ve spesifikasyonlarına önemli katkılarda bulunması hedeflenmistir.
Özet (Çeviri)
A major problem to be solved in health informatics is high quality, structured and timely data collection. Standard terminologies and uniform domain conceptual models are important steps to alleviate this problem which are also proposed to enable interoperability among systems. With the aim of contributing to the solution of this problem, this study proposes novel features for the Archetypes and multi-level modeling technique in health information and knowledge modeling. The study consists of the development of a research prototype for endoscopic data management, and based on that experience, the extension of Minimal Standard Terminology in Digestive Endoscopy (MST). A major contribution of the study consists of significant extensions to the modeling formalism. The proposed modeling approach may be used in the design and development of health information systems based on archetypes for structured data collection, validation and dynamic user interface creation. The thesis work is aimed to make considerable contribution to the emerging Electronic Health Records (EHR) standards and specifications.