The role of familiarity on change perception
Aşinalık hissinin görsel değişiklikleri algılama üzerindeki rolü
  1. Tez No: 201979
  2. Yazar: HACER KARACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY, PROF. DR. HASAN GÜRKAN TEKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Psikoloji, Science and Technology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Dikkat, Göz Hareketleri, Görsel Hafıza, Sanal Gerçeklik, Attentional capture, Eye movements, Scene memory, Virtual Reality, Eye Tracking
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalısmada, görsel dikkati dogal görsel ortamlarda kontrol eden mekanizmalar incelenmistir. Sözü edilen görsel ortamlarda gelisen asinalık hissinin gözlemcileri ortamda olusabilecek degisikliklere ve/ya yeni olaylara karsı daha hassas yapıp yapmadıgı arastırılmıstır. Bu konunun incelendigi daha önceki çalısmalarda bulgular iki boyutlu fotograflar ve/ya resimler kullanılarak elde edildigi için dogal görmedeki karmasık yapıları tam olarak yansıtamamaktadır. Dogal ortamlarda görme konusunu daha güvenilir bulgularla inceleyebilmek ve iki boyutlu ve üç boyutlu ortamlardaki görüs farklılıklarını daha iyi anlayabilmek için, çalısma kapsamında genel görsel algı gereksinimlerinin uygulanabilecegi iki farklı deney tasarlanmıstır. Bu deneylerden elde edilen bulgular görsel ortama karsı gelisen asinalık duygusunun ortamdaki bir degisiklige odaklanma süresini anlamlı bir sekilde arttırdıgını göstermektedir. Ayrıca, bu bulgular insanların dogal görsel ortamları zamanla ögrendigini ve görsel dikkatin o anki gözlemlerinin bilgi haznelerinde tuttukları betimlemelere göre olusturdugu farklılıklardan kaynaklandıgı hipotezini desteklemektedir. Bu sekildeki bir mekanizma insanların görsel dikkatlerinin bilissel ajandalarında bilinç üstü bir sekilde tutulmayan objeler ve/ya olaylar üzerine çekilmesine olanak saglayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the mechanisms that control attention in natural scenes was examined. It was explored whether familiarity with the environment makes participants more sensitive to changes or novel events in the scene. Previous investigation of this issue has been based on viewing 2D pictures/images of simple objects or of natural scenes, a situation which does not accurately reflect the challenges of natural vision. In order to examine this issue, as well as the differences between 2D and 3D environments, two experiments were designed in which the general task demands could be manipulated. The results revealed that familiarity with the environment significantly increased the time spent fixating regions in the scene where a change had occurred. The results support the hypothesis that we learn the structure of natural scenes over time, and that attention is attracted by deviations from the stored scene representation. Such a mechanism would allow attention to objects or events that were not explicitly on the current cognitive agenda.