Kobi niteliğindeki işletmelerde kurumsal kaynak planlaması yazılımlarının etkin kullanılması için kalite fonksiyon göçerimi yaklaşımı
Quality function deployment approach for efficient usage of enterprise resource planning softwares in SME mannered enterprises
  1. Tez No: 202033
  2. Yazar: HACER ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. KÜRŞAD TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: KOB, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Analitik Hiyerarsi Süreci, Small and Medium Sized Enterprises, Quality Function Deployment, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli ?sletmeler (KOB?)'in ülkemiz ekonomisine katkısı göz ardı edilemez büyüklüktedir. Bilgisayar teknolojilerinin bas döndürücü bir hızla gelismesi, iletisim kanallarının ve ağlarının her geçen gün yaygınlasması ulusal sınırları kaldırmakta ve dünyayı birlestirerek tek bir pazar haline getirmektedir. KOB?'lerin içinde bulundukları bu yoğun rekabet ortamında ayakta kalmalarını ve basarılı olmalarını engelleyen pek çok sorun vardır. Bu sorunların çözümü ise profesyonel bir yönetim ile giderilebilmektedir. Bu düsünceden hareketle bu tez çalısmasının amacı, KOB?'lerin yönetimsel sorunlarını tespit etmek ve çözüm yolları gelistirmektir. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye genelinde anket yönetimine dayalı bir arastırma yapılmıstır. Elde edilen bulguların değerlendirilmeleri sonucunda, KOB?'lerin büyük kısmında yüksek maliyetli üretim yapıldığı, kalitenin gelistirilemediği, kapasitenin tam kullanılamadığı, Ar-Ge çalısmalarına ağırlık verilmediği, yeterli pazar payına sahip olmadıkları ve en önemlisi bilgi kaynaklarını doğru kullanmadıkları görülmüstür. Oysaki rekabetçi bir pazarda yer alabilmeleri daha hızlı ve daha doğru karar vermelerine bağlıdır. Bunun için de isletmedeki verilerin toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanması gerekmektedir. Etkin bir Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımı ile bu sorunların giderilebileceği düsünülmüstür, ancak piyasadaki ERP yazılımlarının çok pahalı ve genis kapsamlı olması ile nitelikli eleman ihtiyacı ERP yazılımlarının KOB?'lerde kullanımını kısıtlamaktadır. Bu nedenle KOB?'lerin etkinliğini, verimliliğini artıracak ve hedeflerini daha iyi gerçeklestirmelerine olanak sağlayacak etkin ve daha sade bir ERP yazılımında öncelikle olması gereken modüller ve KOB?'ler için önemli olan raporları belirlemek için Kalite Fonksiyon Göçerimi tekniğinden yararlanılmıstır. Müsteri isteklerinin ağırlıklandırılması için Analitik Hiyerarsi Süreci (AHS) yöntemi kullanılmıstır. Bu tekniklerle yapılan çalısma sonucunda, öncelik verilmesi gereken en önemli modülün Üretim Yönetimi modülü olduğu ortaya çıkmıstır. Daha sonra önemli olan modüller ise sırasıyla Kalite Yönetimi, Satıs ve Müsteri ?liskileri Yönetimi, Malzeme Yönetimi, Bakım Yönetimi ve Ürün tasarımı olarak belirlenmistir. En önemli modüllerin Üretim Yönetimi ve Kalite Yönetimi modülleri olması nedeniyle bu modüllerin üreteceği en önemli raporlar belirlenmistir. Bu tekniklerle tasarlanan bir ERP yazılımının KOB?'lerin isteklerine daha çabuk vereceği, etkinliklerini ve verimliliklerini artıracağı düsünülmektedir. Bu çalısmada Kalite Fonksiyon Göçerimi yöntemi ? bir yazılımın etkinliğinin artırılması için kullanılmıstır. Böylelikle Kalite Fonksiyon Göçerimi tekniğinin sadece ürün tasarımında değil, bir yazılımın içerik detaylarının hazırlanmasında da rahatlıkla uygulanabileceği görülmüstür. Ayrıca uzman sistem veya yapay zeka teknikleri kullanılarak raporların içerik detayları ve yorumlanması hazırlanabilir.
Özet (Çeviri)
The contribution of Small and Medium Sized Enterprises(SME) to our economy is too great to be ignored. The dramatic development in computer technologies, the wide spread of communication channels and networks day by day make national borders disappear and cause the world to become a single united market. There are many obstacles that prevent SME?s from surviving and succeeding in this intense competition environment. The solution of these problems lies in professional management. In this respect, the aim of this thesis is to determine managerial problems of Small and Medium Sized Enterprises and to establish solutions to those problems. For this purpose, a survey-based-research has been performed in Turkey. As a result of the evaluation of the findings from this study, it has been found out that most of the SME?s face high cost production, cannot improve quality, do not utilize capacity fully, do not put emphasis on R&D, do not have enough market share and most important of these problems, do not use information sources correctly. However, surviving in a competitive market depends on being faster and more correct in making decisions. Therefore, it is required to gather, analyze and evaluate the data in the enterprise. Though it is thought that an efficient Enterprise Resource Plannig (ERP) program can solve all these problems, the fact that ERP programs in the market is too expensive and too complicated, and that they require qualified personel, limits use of this kind of programs in SME?s. For this reason, in order to determine the important reports and the most necessary modules that should be included by an effective and simple ERP program that makes it possible for SME?s to improve their effectiveness and efficiency and to achieve their targets, Quality Function Deployment method has been utilized. Analytic hierarchy process (AHS) method is used for customer demands to be scored. Following the study with this method, Production Management Module has emerged as the most vital module. Less important modules are determined as Quality Management, Sales and Customer Relations Management, Material Management, Maintenance Management and Product Design modules, respectively. Because of being most important module, Production Management and Quality Management Modules, the most crucial reports that these modules must contain have been discovered. It is expected that the ERP software developed with these techniques satisfies demand of SMEs and increases efficiency. In this work quality function deployment method is used for improving software efficiency . In this way it is occured that quality function deployment is used for not only product design, but also in arrangement of software content details easily. Likewise , by using expert systems and artificial intelligence content details and commentary of reports can be arranged.