Elastik zemin üzerine oturan kirişlerin yönetici denklem ve SAP2000 analiz programı ile karşılaştırılması
Comparison between SAP2000 programme and analytic equations for chords place on the elastic ground
  1. Tez No: 202034
  2. Yazar: ALPER AKYOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik zemin, Kiriş, Winkler Yöntemi, Zemin Modülü, Elastic foundation, Winkler model, Vlasov model, Parameters of foundation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında, elastik zemin üzerine oturan ağırlıksız kirişlerin statik ve dinamik tekil yükler altındaki elastik davranışlarını incelemiştir. Konu ile ilgili genel tanımlamalar ve açıklamalar yapılmıştır. Problemle ilgili çalışmalar özetlenmiş, bu çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Problem ilk olarak zeminin basınç ve çekmedeki yatak katsayıları eşit alınarak, Winkler zeminine oturan, ortasında statik bir tekil yükle yüklenmiş sonlu ve sonsuz kiriş için, daha sonra aynı problem dinamik yaylı yük hali için kirişe ait yer değiştirmelerin, yönetici denklemi ile Sap2000 analiz programının modellemesi yapılarak sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a nondimensional analysis of parameters has been performed for the analysis of a plate on an elastic foundation. An attempt is made to develop a method to evaluate the modulus of subgrade reaction, k, to be used in the Winkler model for the analysis of plates subjected to a concentrated load. The concentrated load can be placed at the center, at the corner, or at the midpoint of the edge of the rectangular plate. This numerical effort is made for a constant value of Poisson?s ratio for the soil, .s=0.25. Equations and graphs are provided from which a value of k can be computed as soon as the complete geometry and the properties of the overall system are known. Numerical examples were solved to verify the applicability of the method and the results obtained were compared with those obtained from the modified Vlasov method. iii