Betonarme yapıların statik itme analizi ile performanslarının belirlenmesi
Determination of performance of reinforced concrete structures using pushover analysis
  1. Tez No: 202201
  2. Yazar: BURAK YÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CALAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Performans, Statik ?tme Analizi, Plastik Mafsal, Doğrusal Olmayan Davranıs, Structural Performance, Pushover Analysis, Plastic Hinge, Nonlinear Behavior
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalısmada; betonarme yapıların doğrusal olmayan statik itme analizi ile yapısal performanslarının belirlenmesi amaçlanmıstır. Sayısal uygulama olarak, kat planları ve kat yüksekleri aynı olan üç boyutlu, bes katlı betonarme çerçeveli bir sistem göz önüne alınmıstır. Bu yapı sistemi, yüksek sünekliğe sahip yapı kosullarını sağlayacak sekilde TS500 ve DBYBHY?2007 kurallarına uygun olarak tasarlanmıstır. ?ncelenen yapı sistemi deprem etkisinin de dikkate alındığı değisik yük kombinezonları için SAP2000 ve ?de Statik yapı analiz programlarıyla çözülmüstür. Tepki büyüklükleri olarak; yer değistirme ve dayanım talepleri ile yapısal elemanların hasar seviyeleri değerlendirilmistir. Ayrıca her iki programdan elde edilen sonuçlar karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine structural performance of reinforced concrete structures by using nonlinear static pushover analysis method. For numerical application, three dimensional five-story reinforced concrete frame system with the same story plans and story heights is considered. This structure system is designed to satisfy high-ductility structure conditions in TS500 and DBYBHY-2007. The investigated structure system is analyzed with SAP2000 and Ide Static structural analysis programs for different load combinations including earthquake effects. As response quantities, displacement and strength demands, and damage levels of structural elements are evaluated. The results of both program solutions are also compared.