Antakya'daki betonarme çerçeveli binaları temsilen seçilmiş olan yapıların performans analizi
Pushover analysis of representative reinforced concrete frame structures located in Antakya
  1. Tez No: 275346
  2. Yazar: ÖZCAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CEMAL GENEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Statik İtme Analizi(Pushover), Kapasite Spektrumu Yöntemi, Performansa Dayalı Tasarım, Betonarme Çerçeveli Yapılar, Pushover Analysis, Capacity Spectrum Method, Performance Based Design, Reinforced Concrete Framed Structures
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Antakya bölgesinden seçilen 3 adet betonarme konut tipindeki yapının statik itme analizi ile performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu binalar, Antakya bölgesindeki betonarme yapı dokusunu temsilen seçilmiş, doğrusal olmayan statik hesaplamalara olanak veren ETABS analiz programı ile modellenmiştir. Yapıların sismik performansları yönetmeliklerde önerilmiş olan ?Kapasite Spektrumu Yöntemi? ve ?Performansa Dayalı Tasarım? metotları ile hesaplanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY) - 2007'de önerilen doğrusal olmayan analiz yöntemleri de kısaca açıklanmıştır. Çalışmada neticesinde elde edilen sonuçların, Türkiye genelindeki konut tipi betonarme yapıların sismik performanslarının belirlenmesi ile ilgili daha önceden yapılmış olan araştırma sonuçları ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the seismic performance of 3 mutlistorey RC structures that were selected in Antakya region. These structures were choosen as representive reinforced concrete structures in Antakya region. They were modelled with ETABS2 analysis program that enables performing nonlinear static analysis. Seismic performance of these structures were computed jointly with Capacity Spectrum Method and Performance Based Design that are suggested by regulations respectively, and their results were compared. Also, other nonlinear analysis methods suggested by DBYBHY - 2007 were explained briefly. Results obtained from this study agree well with the results abtained from previous research studies for the determination of seismic performance of multistorey reinforced concrete structures in Turkey.