Otomotiv endüstrisinde ISO/TS 16949:2002 gerekliliklerine göre tedarikçi seçme ve değerlendirme sistemi geliştirilmesi
A supplier selection and evaluation system for automotive industry including ISO/TS 16949:2002 requirements
  1. Tez No: 202222
  2. Yazar: DİLEK PINAR SAFRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi seçme, tedarikçi değerlendirme, ISO/TS 16949, analitik hiyerarşi prosesi (AHP), oylamalı analitik hiyerarşi prosesi (VAHP), kalite fonksiyonları yayılımı (QFD), Supplier selection, supplier evaluation, ISO/TS 16949, analytic hierarchy process (AHP), voting hierarchy process (VAHP), quality function deployment (QFD)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ISO/TS 16949:2002 teknik şartnamesi tüm otomotiv üreticilerinin taleplerini birleştirir ve otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren tüm işletmelere iyi tanımlanmış tek bir kalite güvence sistemi hedefi tanımlar. Bu çalışma otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren işletmeler için ISO/TS 16949:2002 gerekliliklerine göre bir tedarikçi seçme ve değerlendirme sistemi geliştirmiştir. İlk olarak bir kalite güvence sisteminin kriter ve alt kriterlerini tanımlamak için Oylamalı Analitik Hiyerarşi Prosesi (VAHP-Voting Analytic Hierarchy Process) ile bir hiyerarşik yapı geliştirilmiştir. Oylamalı Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemi sistemdeki her kriter ve alt kriterin önem dereceleri atanırken Kalite Fonksiyonları Yayılımı (QFD-Quality Function Deployment) yönteminin de entegre edilmesiyle geliştirilmiştir. Çünkü QFD, kriter ve alt kriterler arasındaki karmaşık ilişkileri değerlendirmek için etkin bir yaklaşımdır. Bu çalışmadaki QFD yaklaşımı, 15 adet ISO/TS 16949 denetçisinin grup çalışmasından temellenmektedir. Geliştirilen sistem adaylar arasından en iyi tedarikçileri seçmede, tek bir tedarikçinin kalite güvence sistemini denetlemede ve bir işletmenin kendi kalite güvence sistemini denetlemesinde kullanıma uygundur.
Özet (Çeviri)
ISO/TS 16949:2002 technical specification combines demands of all automotive manufacturers and indicates a well defined, unique quality assurance system target for all companies in automotive industry. This study develops a special supplier selection and evaluation system for the companies in automotive industry due to the necessities of ISO/TS 16949:2002. A hierarchical frame is first created by Voting Analytic Hierarchy Process (VAHP) to define the criteria and subcriteria of a quality assurance system. Voting Analytic Hierarchy Process (VAHP) is developed by integrating Quality Function Deployment (QFD) approach when assigning weights of each criteria and sub-criteria of the system. Therefore QFD is an effective approach to analyse matrix relations between criteria and subcriteria. QFD approach of this study is based on group work of 15 ISO/TS 16949 auditors. Developed system is suitable to use for selecting best suppliers among candidates, evaluating quality assurance system of a supplier and evaluating their own quality system for a company.