Mikrodalga tekniği ile tahribatsız nem ölçme
Non destructive moisture sensing with microwave
- Tez No: 202244
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nemlilik Oranı, Tahribatsız Ölçme, Mikrodalga Ölçme Teknigi, Moisture content, Non-Destructive Moisture Sensing, Microwave Sensing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Mikrodalga ile nem ölçümü metodu tahribatsız ve düsük maliyetli olması nedeniyle endüstriyel uygulamalarda tercih edilebilir bir metottur. Suyun, elektromanyetik dalgalar için güçlü bir zayıflatıcı olması prensibini kullanır. Hazırlanan tez çalısması teorik bilgilerle birlikte pratik çalısma sonuçlarını da içermektedir. lk kısımlarda mikrodalga teknolojisinin teorik dayanakları ve kullanım alanları incelenmistir. Sonraki kısımlarda ise pratik çalısma konusu olan tahribatsız nem ölçümü teknigi incelenmistir. Tahribatsız nem ölçümü deney düzenegi hazırlanmıs ve endüstriyel uygulamalarda kullanılabilecegi sonucuna varılmıstır. Pratik çalısmanın temel prensipleri yanında deney sonuçlarının nasıl kullanılması gerektigi yönünde de öneriler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Non destructive moisture measuring methods with microwave can be used in industrial applications with their low costs. Water is a good attenuator. Non destructive microwave methods uses this principle. Practical and theorotical conclusions take place in this study. In the first chapters theoretical principles and appleciable area has investigated. In the following chapters practical observations for non destructive moisture sensing methods has been studied. The experiment for non destructive moisture sensing has comtituted and it can be used for industrial applications. The study includes some recomendations for how the experimental results can be used and also about the elementary principles of the experimental work.