Eskikaraağaç Köyü evsel atıksularının dip akışlı yapay sulak alan arıtma yöntemiyle arıtılması
The treatment of Eskikaraağaç Village domestic waste water by subsurface constructed wetland treatment system
  1. Tez No: 202263
  2. Yazar: SERAP KURTMAKAS SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA KARAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dogal Sulakalanlar, Yapay Sulakalan Arıtımı, Evsel Atıksu Arıtımı, Su Kalitesi, Vejetasyon, Natural Wetlands, Constructed Wetland Treatment, Domestic Waste Water Treatment, Water Quality, and Vegetation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dogal sulakalanların su kalitesinin iyilestirilmesi üzerine pek çok arastırma yapılmıstır. Yapılan arastırmalar sonucunda, dogal sulakalanlardan esinlenerek atıksuların arıtılması için yapay sulakalan sistemleri tasarlanmıs ve uygulanmıstır. Yapay sulakalanlar, akıs özelliklerine göre; dip akıslı ve yüzey akıslı olmak üzere iki sekilde tasarlanmıstır. Bu çalısmada, arıtma sistemleri olarak yapay sulakalan sistemleri, özellikleri ve yurtdısında yapılmıs olan çesitli sulakalan arıtması uygulama çalısmaları incelenmistir. Dünyada uygulanan yapay sulakalan arıtma sistemleri uygulamalarının ısıgında, bölgemizde uygulamaya alınan pilot ölçekli dip akıslı yapay sulakalan arıtma sisteminin su kalitesini iyilestirme verimliligi arastırılmıstır. Bu çalısmada uygulama alanı olarak Eskikaraagaç köyü seçilmistir. Köye ait evsel atıksuların arıtılması için, dip akıslı yapay sulakalan arıtma sistemi seçilerek, sistemin mühendislik tasarımı Köy Hizmetleri Bölge Müdürlügü'nce yapılmıstır. Uluabat gölü kıyısında yer alan sisteme, insaatı tamamlandıktan sonra bitki ekimi yapılmıstır. Sisteme ekimi yapılan bitkiler, yöreye ait bitkiler olup sistemin yanındaki Uluabat gölü'nden alınan, saz (Typha) cinsi bitkilerdir. Sistemde bitki ekim isleminin tamamlanmasından sonra bir senelik izleme periyodu ile sistem girisinden ve arıtma sonrası, sistem çıkısından numuneler alınmıs ve atıksuların analizleri yapılmıstır. Yapılan analizlerde; su sıcaklıgı, pH, elektriksel iletkenlik ve çözünmüs oksijen degerleri ile askıda katı madde, toplam katı madde, biyolojik oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, azot, fosfor fraksiyonları ile koliform parametrelerine bakılmıstır. Kirletici parametrelerine ait giderim verimleri, azot için %30-60, fosfor için %10-40, BOI için %35-85, katı madde için %20-80 ve toplam koliform % 60-70 arası bulunmustur. Yapılan analizler ve arastırmalar sonrasında evsel atıksulardan kirletici parametrelerin giderimi için, dip akıslı yapay sulakalan arıtma sistemlerinin güvenilir ve verimli sistemler oldukları gözlenmistir. Bu sistemlerin yapım maliyetleri ve bakım masrafları, konvensiyonel arıtma sistemlerine göre çok daha düsüktür. Dogal çevreyle bütünlük saglayan sistemlerdir ve peyzajı artırmaktadırlar. Bu nedenlerle küçük nüfuslu yerlesim yerleri için evsel atıksuların arıtımında güvenle kullanılabilecekleri belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
It is reported that there are so many research completed so far on improving water quality in natural wetland areas, which is resulted in envision and then application of ?constructed wetlands systems? in order to clean waste waters. Based on flowing characteristics, the related constructed wetlands are designed as ?subsurface flow? ones and ?surface flow? ones. In this study, constructed wetland treatment systems and their characteristics as well as certain studies done abroad on the application of these related systems are examined. Additionally, in the light of constructed wetland treatment system applications all over the world, it is searched how a pilot project on ?subsurface flow constructed wetland treatment systems? applied in our region affects the efficiency of water quality improvement. This pilot project is applied in Eskikaraagaç village. As stated above, subsurface flow constructed wetland treatment system engineered by Village Affairs Regional Directorate is chosen to treat the domestic wastewaters in this village. As soon as completing the establishment of this treatment system near Lake Uluabat, certain kinds of plants as a part of vegetation process of the system are sowed around. The plants are mostly peculiar to the region, called Typha. After vegetation completed, samples are taken before and after treatment process throughout 1 year follow up period and then the required waste water analysis are conducted accordingly to check water temperature, pH, electrical conductivity (EC) as well as dissolved oxygen levels, pending solid substance, biological oxygen needs, chemical oxygen needs and nitrogen, phosphorus, coliform parameters. Based on the results, eliminating rates of contaminating parameters in domestic waste waters are reported as 30-60% for nitrogen, 10-40% for phosphorus, 35-85% for BOI, 20-80% for solid substance and 60-70% for total coliform, as indicators of the efficiency of the related treatment system. As a result of the related research and analysis, it is seen that ?subsurface flow costructed wetland treatment systems? are quite efficient and reliable ones to eliminate contaminating parameters from domestic wastewaters. Moreover, it is proved that these systems are much more economical in terms of establishment and maintenance costs than conventional treatment systems. Also, due to their running procedures convenient iii with natural environment, ?subsurface flow constructed wetland treatment systems? can be used reliably for treatment domestic wastewaters in small settlements.