Geri Dön

Çanakkale ili anıt ağaçları

Monumental trees in Çanakkale province

  1. Tez No: 526422
  2. Yazar: EBRU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 182

Özet

Anıt ağaçlar, kültürümüzde ve tarihimizde özel yeri bulunan, geçmiş, günümüz ve gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip ağaçlardır. Çanakkalede uzun yıllar içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunun için de yöre kültüründe çok sayıda ağaca önem verilmiş ve zengin bir anıt ağaç varlığı oluşmuştur. Bu tez çalışmasında, Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan öncelikle tescili yapılmış olan anıt ağaçların yerinde incelenmesi, değerlendirilmesi, kayıt altına alınması, daha sonra da araştırmalar esnasında yeni anıt ağaç tespitlerinin bulunup envanterlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için arazi çalışmaları yapılmış olup, ağaçlar hakkında detaylı bilgiler toplanmış, elde edilen veriler anıt ağaç envanteri oluşturmak için ArcGIS yazılımı kullanılarak sözel ve sayısal veri tabanı oluşturulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göre Çanakkale İli'nde bugüne kadar tespiti yapılan 485 adet anıt ağaç vardır, ancak bunlardan 150 adedinin tescil kararı, tescil fişi veya ilgili dosyasının bulunamadığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Çanakkale'de tespiti yapılıp tescillenmiş bulunan 320 çınar, 5 çam, 4 meşe, 1 servi, 4 karaağaç, 1 manolya olmak üzere toplam 335 adet anıtsal ve korunmaya değer ağaç vardır. Bu tespit edilen ağaçlara tarafımızdan tespitleri ve ölçümleri yapılmış olan Sargıyeri Şehitliği'ndeki 1 adet servi, Gökçeada Tepeköy'deki 1 adet çınar, Eceabat Büyük Anafarta Köyü'ndeki 1 adet (kanayan) servi, Eceabat Bigalı Kalesi Çınarları (10 adet) ve Gökçeada-Eski Bademli Köyü'ndeki 1 çınarın da eklenmesi önerilmektedir.

Özet (Çeviri)

Monumental trees have a special place in our culture and history, and have a natural life span that can provide communication between past, present and future. Çanakkale has hosted many civilizations for many years. For this too, a great deal of attention was paid to the local culture and a rich monumental tree was formed. For this, the local culture with an emphasis on lots of trees and a rich ancient trees being formed. In this study, it was aimed to examine, evaluate and record the monumental trees, which were registered in the Çanakkale province, and then to find and inventory new monumental tree records during the research. For this purpose, field studies were carried out and detailed information about the monumental trees was collected and verbal and numerical databases were created by using ArcGIS software to create the obtained data memorial tree inventory. According to the Ministry of Environment and Urbanism, Çanakkale Province has 485 monumental trees that have been identified up to date. However, it has been determined that there are no registration decree, registration files or related files of 150 trees. As a result of these examinations, there are a total of 335 monumental and conserved trees, including 320 plane trees, 5 pines, 4 oaks, 1 cypress, 4 elms and one magnolia, which have been detected and registered in Çanakkale. It is recommended that we add the one cypress in Sargıyeri Martyrdom, one plane tree in Gökçeada-Tepeköy village, one cypress in Eceabat-Büyük Anafarta village, 10 plane trees in Eceabat-Bigalı Castle, and one plane tree in Gökçeada-Eski Bademli village that have been identified and measured by us.

Benzer Tezler

  1. Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Adatepe Köyü'nde tarihi çevre koruma çalışması

    Conservation project of Adatepe Village in Ayvacik district, Canakkale province

    EZGİ ALYAKUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEYLAN İREM GENÇER

  2. Parion nekropolü 2005 yılı buluntuları

    The findings of parium nekropolis at 2005

    ZERRİN AYDIN TAVUKÇU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    ArkeolojiAtatürk Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEVAT BAŞARAN

  3. Parion su yolları (temin-dağıtım-tahliye)

    Aqueducts of Parion (supply-distribution-discharge)

    MICHAEL DENİZ YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ArkeolojiAtatürk Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEVAT BAŞARAN

  4. Çanakkale ili Merkez ilçe köylerinde Holstein ırkı süt sığırı yetiştiriciliği yapan işletmelerin mevcut durum ve sorunları

    Village of central country of Çanakkale city Holstein race import dairy cows feeding condition to the problems

    ERTUĞ ÇALIŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    ZiraatTrakya Üniversitesi

    Zootekni Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SABAHATTİN ÖĞÜN

  5. Çanakkale ili dini tarihi ve günümüz dini yapısı

    Çanakkale province history of religion and contruction of religion today

    MAKBULE OYMAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Dinİnönü Üniversitesi

    Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. FERİDUN MERTER