Boyahane atık sularının ileri oksidatif yöntemlerle dekolorizasyonu
Decolorisation of dyehouse effluent by advanced oxidative methods
- Tez No: 202265
 - Danışmanlar: PROF. DR. PERVİN ANİŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ozon, atık su, renk giderimi, reaktif boyarmadde, KOİ, Ozone, effluent, decolorisation, reactive dye, COD
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada boyahane atık sularındaki reaktif boyarmaddelerin ileri oksidatif dekolorizasyon yöntemlerinden ozonlama yöntemiyle renk giderimi üzerine yapılan çalışma ve varılan sonuçlar araştırılmıştır. İlk olarak, deneylerde kullanılacak boyama çözeltisi için ana kimyasallar olan alkalinin tayini ve boya hidroliz yöntemi (sıcaklık ve zaman) tayini için ön bir çalışma yapılmış ve bunların ışığında işlem yöntemi belirlenmiştir. Deneyler sırasında değişik yapılardaki boyarmaddeler ve kimyasallar kullanılarak farklı kombinasyonların dekolorizasyon verimini nasıl etkilediği gözlenmiştir. Ulaşılan sonuçlar farklı ozonlama parametrelerinde ayrı ayrı incelenerek en uygun ozonlama yönteminin tayinine ulaşılmaya çalışılmıştır. Deneysel çalışmaların yürütülmesi sırasında kullanılan deney düzeneği ve izlenen deney programı neticesinde elde edilen veriler değerlendirilerek, ulaşılan sonuçlar aktarılmıştır. Oluşturulan atıksu saf oksijen beslemeli olarak ozonlama işlemlerine tabi tutulmuştur. Deneysel çalışmalarda, 30 dakikalık mg/1 O3 dozajında ozon gazının atıksu ile teması neticesinde %80 ortalaması etrafında gezen renk giderim verimi elde edilmiştir. Atık suda ortalama %30 KOI giderim verimi gerçekleşmiş olup Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğince belirlenmiş deşarj standartlarına erişilmiştir. Ozon ile oksidasyon işlemlerinin söz konusu tekstil endüstrisi atıksularının arıtılabilirliğine olumlu katkıda bulunduğu bu çalışmayla ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the decolorisation of reactive dyeing effluents by a further oxidative process, ozonation, has been studied. Reactive dyes having four different structures were tested. Two different pre-hydrolysation procedures with three different alkalis were employed. Results indicated neglicible effect of a pre-hydrolysis step on decolorisation. On the other hand, the structure (chromophore group) seems to effect the decolorisation kinetics. The average colour removal rates were 30% after 30 min decolorisation.