Tarım makinalarının kullanım maliyetlerinin hesaplanmasına ilişkin bilgisayar programının geliştirilmesi
Developing a computer program to estimate using costs of agricultural machines
  1. Tez No: 202298
  2. Yazar: İRFAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DARGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makina, Maliyet, Bilgisayar, sletmecilik, Maliyet Hesabı, Machine, Cost, Computer, Management, Estimating Cost
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Günümüzün modern tarımında tarımsal üretimdeki en büyük ve en önemli maliyet unsuru makina maliyetidir. Makina maliyeti içerisinde tarım makinaları isletmeciliği açısından önemli olan, tarım makinaları ile yapılan hizmetin maliyetidir. Makina maliyetlerin hesaplanması önemlidir ve isletmeye önemli yararlar sağlar. Maliyet hesaplamaları konusu ilk bakısta çok basit görünmekle birlikte oldukça karmasık bir konudur. Yapılacak hesaplama sayısı çoktur. Bir makina için besi sabit gider, dördü isletme gideri olmak üzere dokuz farklı maliyet unsurunun hesaplanması gerekmektedir. Bir tarım isletmesinde birden çok makina olduğu düsünüldüğünde yapılacak hesaplama sayısının da çok fazla olduğu ortaya çıkmaktadır. Değisken sayısı çoktur. Dokuz farklı maliyet unsurunun hesaplanabilmesi için çok sayıda değiskene ait değerlerin bilinmesi, bunların bir veri tabanında tutulması ve düzenli olarak güncellenmesi gereklidir. Maliyet hesaplamaları için farklı yöntemler bulunmakla birlikte genel olarak tarım makinaları traktörler, kendi yürür makinalar ve çekilir tip makinalar olmak üzere üç ana gruba ayrılmakta ve her gruba göre farklı hesaplama yöntemleri kullanılmaktadır. Tarım makinalarında maliyet hesaplamaları konusu oldukça karmasık ve zaman alıcı bir süreçtir. Bunun için de tarımda bilgisayarların kullanıldığı ilk alanlardan birisi tarım makinaları isletmeciliği olmustur. Günümüzde de tarım makinaları isletmeciliği ile ilgili olarak bilgisayarlardan yararlanma konusunda çok sayıda çalısma yapılmakta ve yeni bilgisayar uygulamaları gelistirilmektedir. Bu çalısmada gelistirilen program, isletmede kullanılan alet ve makinaların sabit, değisken ve toplam giderlerini hesaplayarak kullanıcıya, alet ve makinalara sahip olmadan dolayı ve kullanımından dolayı ortaya çıkan maliyetlerin analizini yapmaktadır
Özet (Çeviri)
In today?s modern farming the biggest and most important cost factor of agricultural producing is the machinery cost. Important for agricultural management are the using costs of the machinery costs. Calculating machinery costs are important and useful for the agricultural management. Estimating costs seems very easy at the first look but it?s a very complicated subject. There are many values to estimate. For one machine there are five fixed costs and four variable costs, total nine cost components to estimate. An agricultural management has lots of machines and that shows the number of calculations to be made. Lots of variables are available. To calculate the different costs there are values of the variables to known and these have to be in an updateable database. There are different methods available. Agricultural machinery has three units to estimate machinery costs, these are tractor, self propelled machines and trailed machines. Each unit has a different calculation method. Estimating costs in agricultural machinery is very complicated and takes lots of time. This is the reason why computers are used in agriculture at first in agricultural machinery managements. Present day lots of work going on with computers in agricultural machinery management and new computer programs are developing. The developed program, estimate the fixed, variable and total costs of agricultural machines and equipments to show the owner the costs about having and using the machines and equipments.