Geometrik yapılarda çifte oran
Cross ratio in geometric structures
- Tez No: 202340
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Moufang-Klingenberg düzlemleri, lokal alterne halka, dual sayılar halkası, Cayley cebirleri, 4-geçiskenlik, projektif kolinasyon, çifte oran, Moufang-Klingenberg planes, local alternative ring, ring of dual numbers, Cayley algebras, 4-transitivity, projective collineation, cross-ratio
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu doktora tezinde A := A (“) = A + A”dual sayılar halkası ile koordinatlanan M(A) Moufang-Klingenberg (MK) düzlem sınıfi incelenmistir. M(A) nın kolinasyonlar grubunun dörtgenler üzerinde geçisken oldugu önemli sonucu elde edilmistir. Ayrıca, çifte oranın bazı özellikleri incelenerek ?Bir dogru üzerinde ikiser ikiser aynı komsulukta olmayan dört noktanın harmonik pozisyonda olması için gerek ve yeter sart bu noktaların harmonik olmasıdır.? önermesi ispat edilmistir. 2000 Matematik Konu Sınıflaması: 51C05, 51A35, 51A10, 17D05
Özet (Çeviri)
In this doctoral thesis a certain class of Moufang-Klingenberg (MK) planesM(A) coordinatized by the ring of dual numbers A := A(“) = A + A”is investigated. The important result that the group of collineations of M(A) is transitive on quadrangles is obtained. Besides, by being investigated some properties of cross-ratio it is proven that this lemma: Any pairwise non-neighbour four points on a line are in harmonic position if and only if they are harmonic. 2000 Mathematical Subject Classication: 51C05, 51A35, 51A10, 17D05