Tarım işletmeleri için en uygun tarım makinaları seçimi yapan bir bilgisayar programının geliştirilmesi
Developing a computer program to select optimum agricultural machinery for farms
  1. Tez No: 202341
  2. Yazar: FERHAT KURTULMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DARGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Ziraat, Computer Engineering and Computer Science and Control, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makina, Makina seçimi, Bilgisayar, sletmecilik, Model, Machine, Farm Machinery Selection, Management, Computer, Model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüz tarımında tarımsal üretimdeki en büyük ve en önemli gider unsuru makina giderleridir ve bilinçsiz yatırımlar isletmelere büyük zararlara neden olabilmektedir. Bu yüzden makina seçimi konusu tarım makinaları isletmeciligi içerisinde oldukça fazla önem tasıyan konulardan biridir. Makina seçimi; çok sayıda degiskenin varlıgı, farklı isletme ihtiyaçları ve degisen planlama tipleri nedeniyle oldukça karmasık bir süreçtir. Bu nedenle degisik verilerin sonuçlarının kıyaslanması ve üretimin bir anlamda simüle edilmesinde bilgisayar teknolojilerinden yararlanmak kaçınılmaz bir hale gelmistir. Bir tarım isletmesine en uygun makina boyutlarını hesaplayarak makina seçimi yapan bir bilgisayar programı gelistirmek, hem farklı fikirler edinmeye hem de planlama asamasında zaman kazanımına yönelik birçok kapılar açacaktır. Bu çalısma, tarımda bilgisayar kullanımını gelistirmek için yürütülen çalısmalara tarım makinaları isletmeciligi açısından katkıda bulunmak amacı ile planlanmıstır. Çalısmanın amacı, ülkemiz kosullarına uygun olarak tarla tarımı yapan isletmelere tarım makinaları seçen bir bilgisayar programı gelistirmek ve bu konuda çalısan arastırmacı ya da isletmecilere ısık tutmaktır. Modelin gelistirilmesinde, makina seçimi yapılacak en uygun degisken makina büyüklügü oldugundan seçim kriteri olarak en uygun makina büyüklügü esas alınmıstır. Modelde makinanın çalısacagı alan, islemin tamamlanabilecegi tahmini çalısma günü sayısı ve bu süre içinde günlük çalısma süresine baglı olarak makina seçimi yapılmaktadır. Hesaplanan makina boyutu degerleri piyasada bulunabilen standart degerlere dönüstürülmektedir. Gelistirilen model, akıs diyagramından da yararlanılarak MS Windows isletim sistemi altında çalısan Microsoft Visual Basic 6.0 programlama dili kullanılarak bilgisayar programına dönüstürülmüstür.
Özet (Çeviri)
In today?s modern farming, the biggest and most important cost factor of agricultural producing is the machinery cost, and unconscious investments may caused cost in plants. Therefore, matter of machinery selection is one of the most important matters in agricultural machinery management. Machinery selection is a quite complicated process because of existence of vast variables and different plant requirements and changing planning types. That?s why using computer technologies at comparison of results of different data and in a manner of speaking simulating of production has become unavoidable. Developing a computer program to select optimum agricultural machines by calculating for farms will make possible getting various opinions as well as gaining time at planning stage. This study was planned for contribution to studies which are being performed for developing computer usage in agriculture with regard to agricultural machinery management. Purpose of this study is developing a computer program to select optimum agricultural machines for farms which comply with conditions of our country and lighting to researchers working at this matter. Optimum machinery size was considered as optimum selection criteria because it is the most relevant variable. Machinery selection is carried out depending on field that machine will work, estimated working days that operation can be completed and daily working time in this duration. Calculated machinery size values are converted to obtainable standards in market. Under cover of flow diagram, developing model was converted into computer program running under MS Windows operating system by using Microsoft Visual Basic 6.0 programming language.