Bursa ve çevresinde yayılışı olan Verbascum L. türleri üzerinde morfolojik ve taksonomik araştırmalar
Morphologic and taxonomic researchs on the Verbascum sp. of Bursa province
  1. Tez No: 202363
  2. Yazar: TOLGA ÇENİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Morfoloji, Biology, Botany, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Morfoloji, Verbascum, Bursa, Scrophulariaceae, Verbascum sp, morphologic, Bursa, Scrophulariaceae
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, 2003?2006 yılları arasında Bursa ili ve çevresinden toplanan Verbacum L. cinsine ait örnekler üzerinde yapılmış morfolojik ve sistematik araştırmalara dayanmaktadır. Araştırmada ilk amaç Bursa ve çevresinde yayılışı olan Verbascum taksonlarının tespit edilmesidir. Arazi çalışmaları sonucunda araştırma alanında yayılışı olan 22 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlar: Verbascum orientale (L.) All., Verbascum serratifolium (Hub-Mor) Hub-Mor., Verbascum luciliae (Boiss.) O.Kuntze, Verbascum blattaria L., Verbascum flavidum (Boiss.) Freyn & Bornm., Verbascum afyonense Hub-Mor., Verbascum ovalifolium Donn ex Sims, Verbascum bombyciferum Boiss., Verbascum simavicum Hub-Mor., Verbascum prusianum Boiss., Verbascum nudatum Murb. var. nudatum, Verbascum sinuatum L. var. sinuatum, Verbascum bithynicum Boiss., Verbascum olympicum Boiss., Verbascum chrysochaete Stapf, Verbascum speciosum Schrader, Verbascum cheiranthifolium Boiss. var cheiranthifolium, Verbascum basivelatum Hub-Mor., Verbascum yurtkuranianum Kaynak,Yılmaz, Daşkın, Verbascum glomeratum Boiss., Verbascum lasianthum Boiss. ex Bentham, Verbascum densiforum Bertol' dur. Bu taksonlardan 7 adedi A2 karesinden, 13 adedi de Bursa'dan ilk defa toplanmıştır. Çalışmada gövde, yaprak, çiçek özellikleri saptanarak belirtilmiş ve taksonların tanımlamaları yapılarak bir ayrım anahtarı hazırlanmış, Türkiye florasındaki morfolojik özelliklerden farkları tabloda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Morphological and taxonomical characters, identification key of Verbascum species which lives at Bursa province, definition of species and their life areas were essentials of this study. The first target of this study is find which Verbascum sp. lives in Bursa. At the result of field studies 22 taxon was collected. These species are, Verbascum orientale (L.) All., Verbascum serratifolium (Hub-Mor) Hub-Mor., Verbascum luciliae (Boiss.) O.Kuntze, Verbascum blattaria L., Verbascum flavidum (Boiss.) Freyn & Bornm., Verbascum afyonense Hub-Mor., Verbascum ovalifolium Donn ex Sims, Verbascum bombyciferum Boiss., Verbascum simavicum Hub-Mor., Verbascum prusianum Boiss., Verbascum nudatum Murb. var. nudatum, Verbascum sinuatum L. var. sinuatum, Verbascum bithynicum Boiss., Verbascum olympicum Boiss., Verbascum chrysochaete Stapf, Verbascum speciosum Schrader, Verbascum cheiranthifolium Boiss. var cheiranthifolium, Verbascum basivelatum Hub-Mor., Verbascum yurtkuranianum Kaynak,Yılmaz, Daşkın, Verbascum glomeratum Boiss., Verbascum lasianthum Boiss. ex Bentham, Verbascum densiforum Bertol. 7 of this species are new for the A2 square and 13 of this species are new for Bursa province. In this study, some morphological characters like stem shape, leaf size, calyx and corolla sizes determined and then we give the descriptions of species. The morphological differences between Flora of Turkey records and our study records are giving at the result part of this study.