Ters ozmos yöntemi ile içme suyu elde edilmesinin araştırılması
Research of producing drinkable water through reverse osmosis
  1. Tez No: 202365
  2. Yazar: BURAK NAHARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KESTİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ters ozmos, membran, yer altı suyu, içme suyu, Reverse osmosis, membrane, underground water, drinking water
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu arastırmada ham sulardan ters ozmos yöntemi ile içme suyu elde edilmesi amaçlanmıstır. Bu amaç dogrultusunda 2,5 bar'lık basınçlı hızlı kum filtresi (10 m/sa filtrasyon hızında) olusturulmustur. Bu filtreden sonra, 1 ?m boyutundaki partikülleri tutabilecek kartus filtre yerlestirilmistir. Daha sonra içme suları ters ozmos ünitesinden geçirilmistir. kinci alternatif olarak hızlı kum filtresinden sonra aktif karbon + kartus filtre + ters ozmos sisteminden içme suları geçirilmistir. Üçüncü alternatif olarak hızlı kum filtresi + iyon degistirme + kartus filtre + ters ozmos uygulanmıstır. Dördüncü alternatif olarak hızlı kum filtresi + aktif karbon + iyon degistirme + kartus filtre + ters ozmos islemleri uygulanmıs ve giris ? çıkıs suları analizlenerek, arıtılabilirlik olanakları ortaya konulmustur. Bu çalısmalar sonucunda pH'da büyük bir degisiklik fark edilmemistir. Dördüncü alternatifte en düsük iletkenlik degerine ulasılmıstır (81,6 ?s/cm). Her dört alternatifte de sertlik seviyeleri 2 Fr 'ın altına düsürülmüs ve ters ozmos sisteminden geçirilen yüksek iletkenlikteki ham suyun TS 266 degerlerinin altına ulastıgı ortaya konulmustur. Tüm alternatifler TS 266 degerlerini sagladıgından arıtılabilirligin ekonomisi dikkate alınarak birinci alternatif düzeneginin daha uygun olacagı kanaatine varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at producing drinkable water through reverse osmosis. For this purpose, a 2,5-bar compressed, fast sand filter (at 10 m/sec filtration speed) was formed, and then a cartridge filter was inserted, which is able to detain the particles of the size 1 ?m. After that, drinkable waters were passed through reverse osmosis unit. As a second alternative, after fast sand filter, drinkable waters were passed through active carbon + filter cartridge + reverse osmosis. As a third alternative, fast sand filter + ion exchange+ filter cartridge + reverse osmosis was applied. As a forth alternative, fast sand filter + active carbon + ion Exchange + filter cartridge + reverse osmosis operations were applied and inlet-outlet water analyses were done and possibilities of treatment were established. As a result of these studies no any significant change in pH was observed. At forth alternative, the lowest conductivity rate (81,6 ?s/cm) was reached to. At each of the 4 alternatives the hardness levels were lowered below 2 Fr and it was established that high-conductive raw water passed through reverse osmosis reached below the value TS 266. Since all alternatives satisfy the value TS 266, considering the economy of treatment, it was considered that 1st alternative assembly would be most favorable.