Kendiliğinden yerleşen betonun uçak pist çabuk onarım (PÇO) malzemesi olarak kullanımının araştırılması
Investigation of the use of self compacting concrete in rapid damage repair of airfield runway
- Tez No: 202524
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. AKIN ALTUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kalsiyum alüminat çimentosu, kendiliğinden yerleşen beton, pistçabuk onarımıiv, Calcium aluminate cement, self compacting concrete, rapid repair ofair-fieldsv
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
 - Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Hava kuvvetleri yapısı gereği sabit tesislere ihtiyaç duymaktadır.Günümüzdemeydana gelebilecek savaşlarda hava meydanları düşman kuvvetlerinin ilk hedefiolacaktır. Bu nedenle, meydanların bir taaruzdan sonra mümkün olan en kısa süredetekrar faal hale getirilmesi gereklidir. Bunun için, günümüzde Türkiye ve diğer NATOülkelerinde kullanılmakta olan pist çabuk onarımı yönteminin geliştirilmesi ilk baştadüşünülebilir. Pist çabuk onarımını geliştirilmesi de; getirdiği avantajlar sayesinde ikibilinen malzemenin birleştirilmesiyle mümkün olacaktır. Bunların birincisi, bu yüzyılınbaşında bulunan, hızlı priz ve mukavemet kazanma özelliğinden dolayı kalsiyumaluminat çimentosu, ikincisi ise işçilikte büyük avantaj sağlayan kendiliğinden yerleşenbetondur.Bu araştırmada, kalsiyum aluminat çimento, bazalt ve silis agregası, priz hızlandırıcıolarak kalsiyum klorür, sodyum alüminat ve lityum karbonat, akışkanlaştırıcı olarakpolikarboksilat bazlı kimyasal katkı kullanılarak erken dayanımı yüksek vekendiliğinden yerleşebilen pist çabuk onarım malzemesi geliştirilmeye çalışılmıştır.Çalışma kapsamında geliştirilen malzemenin, taze hal özellikleri ile eğilme ve basınçdayanımı gibi mekanik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish Air Force needs stationery installations as a prerequisite of its foundationprinciples. Today, air-fields play crucial roles as being the first targets for enemy forcesin any possible warfare. Due to that reason, it is vitally important for a country tomanage re-operating its air-fields soon after an attack. To succeed this goal, ?rapid repairof air-fields? method, which is widely used by Turkey and NATO alliances, can beregarded as a solution. In order to improve this method, a combination of two specificmaterials will prove to be quite an advantage. The first material that constitutes thisadvantageous combination is calcium aluminate cement ( CA ) that was discovered atthe turn of this century. CA cement has the distinguishing characteristics of strengthdevelopment at very early ages. The second material is Self Compacting Concrete whichbrings with itself great advantages in workmanship.In this study, so to improve the material that is used in rapid repair of air-fieldsmethod, CA cement, basalt and quartz agregates, calcium chloride, sodium aluminate,and lithium carbonate as accelerating admixture, as a superplasticizer polycarboxylatebased superplasticizer used for develeping a combination that has self- compacting andhigh early strength properties. In the scope of this work, the mechanical characteristics,such as fresh state features and compressive and flexural strength of this newlydesignated material have also been examined.