Makine mühendisliğinde AutoLİSP uygulamaları
AutoLISP applications in mechanical engineering
- Tez No: 202772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK MISTIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dişli Tasarımı, AutoLISP, Düz Dişli, 2 boyutlu tasarım, 3 boyutlu tasarım, dişli çizim, katı modelleme, Gear design, AutoLISP, spur gear, 2 dimensional design, 3 dimensional design, gear drawing, solid modeling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bilgi işlem programlama dili olan LISP, bilgisayar destekli tasarım (CAD) programlama işlemlerinin önemli bir parçası olup, özellikle tasarımın otomasyonun AutoCAD paket programı uygulamalarında AutoLISP adı altında kullanılmaktadır. AutoLISP ile karmaşık ya da basit her türlü rutin tasarım işlemi kolay ve hızlı hale getirilebilmektedir. Özellikle işlem aşamaları ve detayları ile hesaplama işlemi uzun süren tasarımlarda sağladığı kolaylıklar ile en az hata ile en hızlı şekilde tasarımlar tamamlanabilmektedir. Bu çalışmada AutoLISP programlama dili kullanılarak AutoCAD programında çalışan bir tasarım programı geliştirilmiştir. Geliştirilen tasarım programı, zahmetli ve detaylı bir tasarım işlemi olan iki kademeli düz dişli rediktör tasarımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Tasarım programı, iki kademeli düz dişli sisteminin, dişli, mil, rulman ve kamasının iki ve üç boyutlu tasarımına olanak sağlamaktadır. Çeşitli tip ve konstrüksiyonda imal edilebilen redüktörlerin, klasik ve genel maksatlar için seri imalatları yapılmakla birlikte, özel imalatları da yapılmaktadır. Dolayısı ile özel imalat için tasarım yapılması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır ve bu çalışma ile AutoLISP programlama dilinde, AutoCAD ortamında çalışan bir tasarım programı bu ihtiyacı karşılamak amaçlı olarak geliştirilmiştir. Yapılan çalışma ile tasarımın 2 boyutlu detay ve 3 boyutlu katı modelleme şeklinde daha yapılmadığı durumu da göz önüne alındığında yapılan çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Bu tezde, bir makinenin verilen giriş ve çıkış mil devir sayılarına göre, iki kademede, silindirik düz dişli kullanılarak oluşturulan bir dişli sisteminin bilgisayar destekli tasarımı, modellenmesi ve imalat resimlerinin oluşturulması işlemleri gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalarda kullanıcı tarafından seçilen malzeme, çalışma şartları ve tasarım ölçütlerine göre gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma ile, hazırlana ara yüz kullanılarak, kullanıcının AutoLISP yada benzeri bir programlama dili bilgisi gerekliliği ortadan kaldırılmıştır. Sonuçların imalat resmi şeklinde sunulması ile tasarım sonrası işlemler de çıktı alma aşamasına kadar tamamlanmış olarak kullanıcıya sunulmuştur. 2007, 129 sayfa
Özet (Çeviri)
Being information processing programming language, LISP is an important part of the Computer Aided Design related programming studies especially when the chosen the design process environment is AutoCAD software package where it takes the name AutoLISP. With the use of the AutoLISP programming technique, simple or complex all routine design tasks can be achieved in an easy and fast manner. Especially in applications where the details of the process are extensive and the stages of the process takes time, it provides less prune to error type of results in a very fast manner. In this study, a design software is developed with the use of AutoLISP programming language in AutoCAD package. The developed design software aims at easing the troublesome and tedious task of designing a 2 stage spur gear-box design. The design software allows two and three dimensional design of the components of the gear-box such as gears, shafts, bearing settings and shaft keys. The gear-boxes are designed and used in some generic configurations as well as some custom types which require custom-made configurations. Therefore, there is a need for custom design of such systems and the solution provided in this study is based on AutoLISP program that operated in AutoCAD environment. Considering that first time a study takes the design problem from the initial stage to the final two dimensional detailing and three dimensional solid modeling stages, the importance of the presented work becomes clear. In this study, a computer aided design, modeling and production of technical drawing for the assembly of a two stage spur gear gear-box design is achieved for a given input and output shaft speeds. In the calculations, the chosen material, working conditions and design criteria are used in determination the design properties. With the use of the user interface module, the user input definition stage is simplified to a level that does not require any experience in use of the LISP language or AutoCAD drawing. The design program achieves all the tasks and provides the user with the results in the form of a ready-to-print technical drawing thereby leaving no design task for the user. 2007, 129 pages