Emet kolemanit konsantratör-3 mm atıklarından kalsinasyon ve briketleme ile satılabilir ürün eldesinin araştırılması
An investigation into application of calcination and briquetting to-3 mm tailing of Emet-colemanite concentrator plant
- Tez No: 202837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL BENTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Atık Degerlendirme, Briketleme, Bor Atıkları, Dekrepitasyon, Kalsinasyon, Borate Tailings, Decrepitation, Calcinations, Briquetting, Tailing Evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bor atıklarının çevreye verdigi zarar ve depolama maliyetleri Bor !sletmelerinin önemli problemlerinden biridir. Bu çalısmada -3 mm Emet Kolemanit Espey Konsantratör tesisi atıklarından satılabilir bir ürün elde etmek amaçlanmıstır. Dolayısıyla bu problemler çözülmeye çalısılırken, aynı zaman da ülke ekonomisine de katkı saglanacaktır. Deneysel çalısmalarda kullanılan atık numunesinde % 19.2 B2O3 ve dikkate deger miktarlarda Arsenik ile Fe2O3 tespit edilmistir. B2O3'ü kazanmak amacıyla dekrepitasyon yöntemi kullanılmıstır. Zenginlestirme ile elde edilen çok ince boyutlarda kalsine kolemanit konsantreleri briketleme yöntemi ile satılabilir hale getirilmistir. Dekrepitasyon deneyleri sonunda -1.18 +0.5mm boyutunda 850°C sıcaklıkta 60 dk sürede % 53.91 B2O3 kazanma verimiyle ve %92.58 arsenik uzaklastırma verimiyle 700 ppm Arsenik içeren % 35.64 B2O3 kalsine kolemanit konsantresi elde edilebilmektedir. -0.5 +0.212 mm boyutunda 850°C sıcaklıkta 60 dk sürede % 56.86 B2O3 kazanma verimiyle ve %82.67 Arsenik uzaklastırma verimiyle 1610 ppm Arsenik içeren % 36.07 B2O3 elde edilebilmektedir. -1.18 +0.5mm ve -0.5 +0.212mm boyutundaki kalsine kolemanit tenörlerinin birbirine yakın olması nedeniyle birlestirilmis ve briketleme deneyleri gerçeklestirilmistir. Briketlenecek kalsine kolemanitin tenörü % 35.87 B2O3 ve boyutu 0.212 mm'nin altındadır. Optimum briketleme deney sartları olarak 20 gr numune miktarı, % 30.28 borik asit miktarı, % 25 nem ve 6 kN basınç kuvveti tespit edilmistir. Bu kosullarda % 43 B2O3 tenörüne sahip briketlerin ortalama basınç dayanımları 6.615 N/mm2 olarak ölçülmüstür. Emet Espey -3mm konsantratör atıkları ile yapılan laboratuar ölçekli Dekrepitasyon ve Briketleme deneyleri sonucunda, tenörü % 43 B2O3 ve boyutları 30mm çapında, 30 mm yüksekliginde olan satılabilir kolemanit briketleri elde edilebilmektedir. Dekrepitasyon yönteminin kuru olması çevreye daha az zarar verilmesine neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
Some of the main problems Borate Industries faces are higher holding costs and serious environmental hazards caused by borate tailing. The goal of this research study is to produce a saleable borate product from the -3mm tailings of Emet-Espey Concentrator Plant. By solving this problem, it will contribute significantly to our countries economy. In experimental studies, it has been observed that the tailings samples contained % 19.2 B2O3 and significant amount of Arsenic (As) and Fe2O3. Decrepitation method is used to recover the B2O3 contents of the samples. After processing the very finely sized colemanite concentrates by calcinations, the samples were briquetted to obtain the saleable products. By applying the decrepitation tests, a calcined colemanite concentrate containing % 35.64 B2O3 and 700 ppm Arsenic at a recovery of % 53.91 B2O3 and removal rate of % 92.58 Arsenic were produced of 850°C in 60 minute tests from the -1.18 +0.5 mm size samples. For the -0.5 +0.212 mm size samples, a concentrate containing % 36.07 B2O3 and 1610 ppm Arsenic were produced at a recovery of % 56.86 B2O3 and removal rate of % 82.67 Arsenic at 850°C in the 60 minute tests. For the -1.18 +0.5 mm and -0.5 +0.212 mm size samples, they were added to test together by briquetting since their grades were very close each other. The grade of calcined colemanite samples which are briquetted are % 35.87 B2O3 and sized under 0.212 mm. Optimum parameters of briquetting tests were obtained as samples weight of 20 gr, % 30.28 boric acid, % 25 moisture and 6 kN compressive stress. In these conditions, the average compressive strengths of briquette samples with a grade of % 43 B2O3 were measured as 6.815 N/mm2. From the results of laboratory-scale decrepitation tests on the tailings of-3mm sized, Emet-Espey Concentrator Plant, saleable products with % 43 B2O3 content with 30mm diameter and 30 mm height can be obtained by briquetting method. Additionally, less environmental hazards will be caused by decrepitation because of dry processing.