Düşük karbonlu çelik ve bakır malzemelerin elektrik ark, TIG ve MIG kaynak yöntemleriyle birleştirilmesi ve özelliklerinin incelenmesi
Joining of carbon steel and copper materials by electric arc, TIG and MIG weldings methods and investigation of their properties
  1. Tez No: 202836
  2. Yazar: MESUT BARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDRİS KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, çelik, farklı metallerin kaynağı, maliyet hesabı, MIG kaynağı, örtülü elektrod ark kaynağı, TIG kaynağı, Copper, cost, dissimilar metals welding, metal inert gas welding (MIG), steel, shielded metal arc, tungsten arc welding (TIG)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Farklı metallerin kaynağında genellikle katı hal kaynak yöntemleri kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisinde çok kullanılan örtülü elektrod ark, TIG ve MIG kaynak yöntemleriyle de farklı metallerin kaynağı sağlıklı bir şekilde yapılabilmektedir. Üretimdeki ihtiyaç ve koşullara bağlı olarak ve kaynak maliyetini de göz önünde bulundurarak, bu tarz kaynak işlemlerinde bu yöntemler seçilebilmektedir. Kaynak işlemi uygulanacak malzemelerin spektrometre ile malzeme standartları belirlenmiştir. Yapılan bu deneysel çalışmada, elektrolitik bakır ve düşük karbonlu çelik malzemeler örtülü elektrod ark, TIG ve MIG kaynak yöntemleriyle üretim koşullarına bağlı kalınarak birleştirilmiştir. Kaynak işlemlerinin öncesinde ve sonrasında malzemelerin sertlikleri ölçülerek kaynak esnasında oluşabilecek hatalar ultrasonik yöntemle kontrol edilmiştir. Aynı zamanda kaynaklı malzemelerin çekme, eğme ve çarpma deneyleri yapılarak, mekanik özellikleri incelenmiş ve kaynaklı bağlantıların maliyet analizleri çıkarılmıştır. Yapılan deney sonuçlarının ve maliyet hesaplarının incelenmesiyle, günümüz teknolojisinde ve sanayisinde yoğun olarak kullanılan örtülü elektrod ark, TIG ve MIG kaynak yöntemleriyle de farklı metal kaynaklarının yapılabildiği ortaya konularak en uygun ve en hesaplı kaynak yöntemi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the dissimilar metal welding solid state welding methods are generally used. Today technology, welding of dissimilar metals is also carried out by the shielded metal arc and TIG and MIG welding methods. These methods are chosen depending on needs on production and conditions and by considering welding cost. First of all, micro structural properties of all the materials which need welding process were investigated. In order to determine appropriateness of materials, their standards were determined by spectrometer. In this study, electrolytic copper and low carbon steel materials were welded to each other by shielded metal arc, TIG and MIG welding methods. Preceding and ending of welding process, the hardness properties of materials were taken and the faults that occurred during the weld were controlled by ultrasonic methods. At the same time, tensile, bending and impact test of welded materials were investigated and joints were analyzed. All the destructed and without destructed test results show that dissimilar metal welding are welded by shielded metal arc, TIG and MIG welded methods appropriately and economically. As a result we can say that the most appropriate and economical welding methods were determined in this study.