Simulation of black hole attack in wirless Ado-Hoc networks
Kablosuz anlık ağlarda kara delik saldırısı simulasyonu
- Tez No: 202949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ERTEN, YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Anlık Ag, Kara Delik Saldırısı, Simülasyon, Güvenlik, Saldırı Tespit Sistemleri, Wireless Ad-hoc Network, Black Hole Attack, Simulation, Security, Intrusion Detection Systems
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kablosuz Anlık Ag; herhangi bir ag alt yapısının olmadıgı yerlerde, sürekli ve düzensiz bir sekilde hareket eden bilgisayarların (veya terminallerin) kendi aralarında olusturdukları geçici bir agdır. Terminallerin birbirleri ile iletisim halinde olabilmeleri için veri paketlerini agdaki diger bir terminale yönlendirerek is birligi yapmaları gerekir. Bu sebeple terminaller yönlendirme protokollerini kullanarak hedef terminale bir yol bulurlar. Ancak kullanılan yönlendirme protokollerindeki güvenlik zafiyetlerinden dolayı kablosuz anlık aglar kötü niyetli terminallerin ataklarına açıktır. Bu saldırılardan bir tanesinde agdaki bütün veri paketlerini içine çekerek ag bütünlügüne karsı yapılan Kara Delik Saldırısıdır. Bu saldırı sonucu veri paketleri hedef terminale ulasamayacagı için agda veri kaybı olusacaktır. Kara Delik Saldırısını gerçeklestiren saldırganı saf dısı bırakmak için bir çok tespit ve savunma yöntemleri vardır. Kara Delik Saldırısını gerçeklestiren saldırganın etkilerini yok etmek için bir çok tespit ve savunma mekanizmaları bulunmaktadır. Bu tezde, Kara Delik Saldırısı çesitli kablosuz ag senaryolarında simüle edilip simülasyonda bir savunma sistemi bulunmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
A Wireless ad-hoc network is a temporary network set up by wireless mobile computers (or nodes) moving arbitrary in the places that have no network infrastructure. Since the nodes communicate with each other, they cooperate by forwarding data packets to other nodes in the network. Thus the nodes find a path to the destination node using routing protocols. However, due to security vulnerabilities of the routing protocols, wireless ad-hoc networks are unprotected to attacks of the malicious nodes. One of these attacks is the Black Hole Attack against network integrity absorbing all data packets in the network. Since the data packets do not reach the destination node on account of this attack, data loss will occur. There are lots of detection and defense mechanisms to eliminate the intruder that carry out the black hole attack. In this thesis, we simulated the black hole attack in various wireless ad-hoc network scenarios and have tried to find a response system in simulations.