Developing an environment for educational meta-data: Meta XML
Öğrenme sistemleri üst verisi tanımlanması için yeni bir ortam geliştirilmesi: Meta XML
  1. Tez No: 202950
  2. Yazar: BURCU ÖZDOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERGİZ ERCİL ÇAĞILTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ögretimsel Üst Verisi, Ögrenme Sistemleri Üst Verisi, Baglantısal Veritabanı, metaXML, Educational Meta-data, Learning Object Metadata, Relational Database, metaXML
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezin amacı, ögretimsel üst verilerde kaynaklanan bir takım problemlere çözüm üretmektir. Ögretimsel materyallerin degisik ögrenim sistemlerinde tanımlanmasında ve paylasılmasında ögretimsel üst veri standartlarının önemli bir rolü vardır. Ögretimsel bir materyalde üst veri bilgisi tanımlamak ve ilgili materyallerde ihtiyaçları dogrultusunda sorgulama yapmak isteyen ancak yeterli teknik bilgisi olmayan egitmenler için bu durum genel bir sorun olusturmaktadır. Bu tez ögretimsel üst veri standartlarını yeniden incelemekle beraber metaXML adında bir sistemi anlatmaktadır. metaXML, SCORM obje modellemesinin yardımıyla ögretimsel üst veri islemleri için gelistirilmis bir programdır. metaXML, bagıntısal veritabanı baz alınarak gelistirilmis, egitmenlerin ögretimsel materyallerde üst verilerin tanımlanmasını kolaylıkla saglayan bir arayüz programıdır. Aynı zamanda sistemde tanımlanan üst veri yapılarında sorgulama yapılmasını saglayan bir arayüz de gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to provide a solution for some of the problems that occur related with educational meta-data. For defining educational materials and sharing it among different educational systems, educational meta-data standards should be employed. However, for the non-technical people defining the meta-data information of an educational material and then querying the related materials according to their educational needs are the main problems. This thesis reviews the educational meta-data standards and introduces a tool named metaXML. metaXML is a tool which is developed for educational meta-data operations by supporting SCORM object model. metaXML is based on a relational database system and provides an easy interface for the educators to define the meta-data of the educational materials. It also helps the educators to better address the educational materials by providing a query interface on the defined meta-data structure.