Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerdeki kültür varlıklarını koruma yaklaşımı, örgütlenme ve Türkiye
The protective approach towards cultural heritage in the European Union and some of the member countries, getting organised and Turkey
- Tez No: 202964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, Avrupa Birliği, yasalar, sözleşmeler, Cultural heritage, European Union, laws, contracts
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Kültür varlıklarını korumacılığının geçmişine bakılırsa; dünyada ?sayısız ortaçağve sonraki dönem yapısının insanların koruma çabalarıyla yaşamış olduklarısöylenebilir?; korumacılığın ülkemizdeki geçmişi ise, yaklaşık bir buçuk asıröncesine dayanmaktadır (Kuban, 2000, s.23).Geçmişte şimdiki bildiğimiz anlamda korumacılık olmasa da, insanınyaradılışında olan güzel olanı daha uzun süre saklama güdüsü sayesinde az da olsakorumacılık yapılmıştır. Ancak günümüzde toplumların bilinçlenmesi sayesindedaha kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar hem ülke bazında, hem deuluslararası alanda olmaktadır.Uluslararası alanda ülkemizin de gündeminde olan Avrupa Birliği, bellistandartlara ulaşmış olan ülkelerin oluşturduğu bir topluluk olarak çalışmalarınamimariyi de katmış bulunmaktadır.Mimarinin bir açılımı olan korumacılık da, doğal olarak Avrupa Birliğine üyeülkelerin mevzuatlarında yer almaktadır. Avrupa Birliğinin mevzuatına şu şekildebakılabilir: Aslında her ülke bu birlik için gerekli optimum şartları oluşturmakta,ancak aynı zamanda da özerk olarak kendi yasalarını uygulamaktadır. Yani üyeülkelerin örgütlenmeleri bir bakıma Avrupa Birliğinin örgütlenme şeklidir.Bu çalışmanın amacı, kültür mirası olan tüm varlıkların korunmasında uluslararasıplatformda gerçekleştirilen çalışmaların neler olduğunun, Avrupa Birliği üyesiülkelerin tekil olarak ne gibi çalışmalar yaptığının ve Avrupa Birliği aday üyesi olanülkemizde hangi çalışmaların yapıldığının araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
If we look at the past of protecting cultural heritage, ?it can be said that thenumerous medieval and later era buildings still exist with the great efforts of thepublic?; however, the past of similar kind of preservation in our country dates backto one century and a half ago (Kuban,2000,p.23).Although there had not been such a kind of protection in the past that we areaware of now, some kind of very little protection had been carried out due to theincentive motive of human kind who has the nature of keeping the beauties forlonger periods. On the other hand more detailed work has been done due to theawareness of societies. These efforts have been carried out both in country and ininternational areas.The European Union on the agenda of the Turkish Republic related to foreignaffairs, a community made up of the countries with certain standards, has addedarchitecture to its work.The preservation and conservation parts of architecture, normally take part in theregulations of European Union countries. We can have a look at the European Unionconvention as follows. In fact, each country forms the optimum conditions necessaryfor this union, at the same time they practise their own laws independently. That is tosay the way the member countries unite makes the unity of European Union.The aim of this study is to research what work has been done in the internationalplatform, to preserve all the cultural heritage, what type of efforts the EU countriescarry out individually, and what work our country has been doing as a EuropeanUnion candidate.