Hastanelerde bilgisayar kullanımının işgörenler üzerindeki etkileri
The effect of computer usage in hospitals on employees
  1. Tez No: 203032
  2. Yazar: ALİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, sgören, Bilgi Sistemi, Hastanelerde Bilgisayar Kullanımı, Computer, Employee, Information System, Computer Usage in Hospitals
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Arastırmanın çalısma evrenini üç farklı hastanede çalısan ve bilgisayar kullanan isgörenler (doktor, ebe-hemsire, saglık teknisyeni/teknikeri, diger saglık personeli, memur) olusturmustur. Arastırma, Haziran ? Eylül 2006 tarihleri arasında gerçeklestirilmistir. Arastırmada, Hilal Ümame smen tarafından gelistirilerek, stanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü sletme Fakültesi Davranıs Bilimleri Anabilim Dalı'nda hazırlanan ?Bilgisayar Kullanımının nsan Üzerindeki Etkilerine liskin Tutumlar ve Bunun Bir Grup Kullanıcı Üzerinde Degerlendirilmesi? baslıklı yüksek lisans tezinde kullanılmıs olan anket kullanılmıstır. Arastırmanın bagımlı degiskenleri smen'in arastırmasında elde edilen, bilgisayar endisesi ve bilgisayar hosnutsuzlugu (Faktör 1), bilgisayardan tatmin olma (Faktör 2), bilgisayarın fiziksel etkileri (Faktör 3), sosyal yalıtım (Faktör 4), bilgisayara bagımlı kalma (Faktör 5), bilgisayar kaynaklı stres (Faktör 6), bilgisayar egemenligi (Faktör 7) seklinde adlandırılan yedi faktör, bagımsız degiskenler ise, cinsiyet, yas, görev, ögrenim durumu, toplam hizmet süresi, hastanedeki hizmet süresi, toplam bilgisayar kullanım süresi (yıl), günlük bilgisayar kullanım süresi (saat), bilgisayar egitimi düzeyi, bilgisayar egitimi türü, bilgisayarın yerlestirildigi yer, özel bilgisayar sandalyesi kullanımı, bilgisayarın donanım açısından yeterliligi, bilgisayardan kaynaklanan teknik sorun yasanması durumu, bilgisayardan kaynaklanan teknik sorunlarda teknik destek alınması durumlarıdır. Verilerin istatistiksel analizinde, SPSS-11.5 istatistik paket programı kullanılmıstır. Alt faktörlere göre Cronbach Alfa katsayıları hesaplanmıs, Student's t testi, One-Way ANOVA, Khi-Kare testi ve Tukey Çoklu Karsılastırma testi kullanılarak analiz yapılmıstır. Arastırma sonucunda, arastırmanın faktörlerine göre cinsiyet, yas, toplam hizmet süresi ve bilgisayardan kaynaklanan teknik sorun yasanması yönünden istatistiksel açıdan fark olmadıgı belirlenmistir. Arastırmanın alt faktörlerine göre, 2 isgörenlerin görev, ögrenim durumu, hastanedeki hizmet süresi, toplam bilgisayar kullanım süresi (yıl), günlük bilgisayar kullanım süresi (saat), bilgisayar egitimi düzeyi, bilgisayar egitimi türü, bilgisayarın yerlestirildigi yer, özel bilgisayar sandalyesi kullanımı, bilgisayarın donanım açısından yeterliligi ve bilgisayardan kaynaklanan teknik sorunlarda teknik destek alınması yönünden istatistiksel açıdan fark oldugu belirlenmistir. sgörenler içerisinde, memur ve saglık teknisyeni / teknikeri grubunun, tüm faktörler yönünden daha olumsuz görüslere sahip oldugu belirlenmistir. Ögrenim düzeyi daha yüksek olan isgörenlerin, bilgisayar kullanımının olumsuz etkilerine göreceli olarak daha az maruz kaldıgı tespit edilmistir. Günlük 8 saat ve daha fazla süre bilgisayar kullanan ve toplam bilgisayar kullanım süresi 9 yıldan fazla olan isgörenlerin, bilgisayar kullanımına yönelik daha olumsuz görüslere sahip oldugu, bilgisayar egitimi alan isgörenlerin daha olumlu görüslere sahip oldugu saptanmıstır. Kullanılan bilgisayarın büro tipi masa veya özel bilgisayar masası üzerinde yerlestirilmis olması ve bilgisayar kullanılırken özel bilgisayar sandalyesi kullanılmasının bilgisayar kullanımının isgörenler üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasına neden oldugu, bilgisayar kullanılırken teknik sorunlar yasanması ve yasanan teknik sorunlarda yeterli teknik destek alınamamasının, bilgisayar kullanımının isgörenler üzerindeki olumsuz etkilerinin artmasına neden oldugu tespit edilmistir. Hastanelerde bilgisayar kullanımının isgörenler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için, bilgisayar kullanan isgörenlerin bilgisayar kullanımı konusunda yeterli egitime tabi tutulmasının, bilgisayar kullanılan ortamların ergonomik kurallara uygun sekilde tasarlanmasının, günlük bilgisayar kullanım süreleri içerisinde aralar verilmesinin, olusabilecek olumsuz fiziksel etkileri azaltabilecegi söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The goal of research is, determining the employee?s ideas about the effect of computer usage in hospitals on employees. The study area of research is created employees who working in three different hospitals and computer using(doctors, nurses, health technicians, other health professionals and officers). The research performed between June ? September 2006. In this research, the survey that improved by Hilal Umame smen and used at the master theseis that made Istanbul University Institute of Social Sciences School of Business Administration Behavioral Scieces Main Science Department and named ?The Attitudes About the Effect of Computer Usage on Human and Assestment on an User Group? is used. The dependent variables of research that ,get smen?s research, are seven factors named, computer concern, computer blahs (Factor 1), computer satisfaction (Factor 2), physical effects of computer (Factor 3), social insulating (Factor 4), to be addicted to computer (Factor 5), stress caused from computer (Factor 6), computer sovereignty (Factor 7) and independent variables are gender, age, mission, educational state, total service duration, service duration in hospital, total computer usage duration (year), daily computer usage duration (hour), education state for computer, kind of computer education, the stand of located the computer, using the special computer chair, the sufficiency of computer for equipment, technical problems caused from computer, technical support on technical problems caused from computer. SPSS-11.5 statistical package program is used for statistical analysis. According to inferior factors of research Cronbach Alfa exponents are computed, Student?s t test, One-Way ANOVA, Khi-Square test and Tukey multi comprehensive test are used. At the result of research, according to inferior factor statistical difference are not found for gender, age, total service duration, technical problems caused from computer. According to inferior factors of research, statistical differences are found for mission, educational state, service duration in hospital, total computer usage 2 duration (year), daily computer usage duration (hour), educational state for computer, kind of computer education, the stand of located the computer, using the special computer chair, the sufficiency of computer for equipment and technical support on technical problems caused from computer. It is determined; officers and healt technicians have more negative attitudes for all inferion factors. Employee who have higher educational state, submitted the negative effects of computer usage least than others. Employees using computer daily 8 hours or more and total computer usage duration, more than 9 years have more negative attitudes to computer usage, employees have education for computer have more positive attitudes. The locate the computer on office desk or special computer desk and using special computer chair are decrased the negative effects of computer usage on employees. Technical problems caused from computer and technical support on technical problems caused from computer are increased the negative effects of computer usage on employees. To decrease the negative effects of computer usae on employees in hospitals, educate the employees who using computer about computer usage, the envireonment that using computer design to ergonomycal rules may be effected and have a break in daily computer usage period may decrease the physical effects of computer usage.