Huzurevi çalışanlarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin araştırılması
The study on job satisfaction and burnout level of nursing home staff caregives
  1. Tez No: 203033
  2. Yazar: YASEMİN ŞİMŞEK BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, huzurevi çalışanı, tükenmişlik, iş doyumu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yaşlılık, kişiler daha önce dünyadan ayrılmadığı sürece kaçınılmaz bir süreçtir. Dünyamızda başta gelişmiş ülkeler olmak üzere yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Toplumların değişme süreci ile birlikte özellikle büyük kentlerde yaşlıların bakım ve korunmasını sağlayan huzurevlerinin sayısı artmıştır. Genellikle fiziksel ya da zihinsel sağlık problemleri olan yaşlıların kaldığı huzurevleri, onların her tür ihtiyacının karşılandığı ve bakımının yapıldığı kurumlardır. İnsanla çalışan ve sürekli yoğun ilgi beklenen mesleklerde ortaya çıkan tükenmişlik, kişilerde fiziksel ve ruhsal çok çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. İşyerindeki fiziksel ve idari yapı gibi her tür kurumsal faktör iş doyumu düzeyini etkilemektedir. Tükenmişlik ve iş doyumu, huzurevi personelinin kendisi ve hizmet verdiği grup açısından önemli kavramlardır. Bu çalışma da huzurevi personelinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini araştırmak üzere Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı Seyranbağları Huzurevi'nde yaşlılara hizmet veren huzurevi personeli üzerinde yapılmıştır. Araştırmamızın sonucunda; maaş miktarı ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma, maaş memnuniyeti ile iş doyumu arasında anlamlı sonuçlar çıkmıştır. Hizmet içi eğitim almanın iş doyumunu olumlu etkilediği görülmüştür. Psikiyatrik belirtilerin duygusal tükenme ve duyarsızlaşmaya yol açtığı bulunmuştur. İş doyumunun yüksek olması duygusal tükenmeyi azaltırken, kişisel başarı düzeyini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aging is an inevitable process unless people leave the world. Mainly at improved countries, the human population is increasing in the world. By the process of societies? diffirentiation especially at big cities the number of nursing homes increased which gives care and protection to elderly people. Nursing homes, which generally elderly people live that have physical or mental problems , are the foundation that their needs are supplied and care gived. Burnout which take place at the branches interesting with human and needing deep interest, causes many physical or mental problems at caregivers. Every institutional factors such as physical and management structure at business effect job satisfaction. Burnout and job satisfaction are important concepts for caregivers? themselves and for group they serve. This study is done to measure job satisfaction and burnout level of the caregivers serving elderly people of Seyranbağları Huzurevi, a subsidiary of Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü. At the end of our study; we found meaningful results with payroll and emotional depletion and insensitivity ,and with salary satisfaction and job satisfaction .We saw that to take job training has positive effects on the job satisfaction.Psychiatric symptoms give way to emotional depletion and insensitivity. While excess of job satisfaction decreases emotional depletion , it increases individual achievement level. Key Words : Elderly, Nursing Home Staff, Burnout, Job Satisfaction