Kalmodülin antagonistlerinin skolyoza etkisi: pinealektomize civciv modeli
The effect of calmodulin antagonists on scoliosis: pinealectomised chicken model
  1. Tez No: 203147
  2. Yazar: İBRAHİM AKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIFAT EMRE ACAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Chicken, scoliosis, calmodulin, tamoxifen, trifluoperozine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Pinealektomi yapılan tavuklarda, melatonin eksikliğine bağlı skolyoz geliştiği düşünülmektedir. Diğer işlevlerinin yanı sıra melatoninin bir kalmodülin antagonisti olduğu bilinmektedir. Bu antagonistik etkinin ortadan kalkması skolyoza yol açabilir. Tamoksifen ve trifluoperozinin kalmodülin antagonisti etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkileri sayesinde skolyozun derecesini ve insidansını etkileyebilirler. Çalışmanın amacı, tamoksifen ve trifluoperozinin, tavukta pinealektomi sonrası ortaya çıkan skolyoz üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Yumurtadan çıkmalarını takiben ilk 72 saatte 72 civcive cerrahi pinealektomi yapıldıktan sonra hayvanlar, grup-I-Kontrol (K) , grup-II-Tamoksifen (TMK ), grup-III-Trifluoperozin (TFP) şeklinde 24'erli 3 gruba ayrıldılar. Grup II ve III' teki hayvanlara 10 hafta süreyle günlük 0.1mg/kg/gün tamoksifen veya trifluperosin oral yolla verilirken kontrol grubuna herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmadı. Tüm hayvanlara 7. ve 10. haftada anteroposterior skolyoz grafileri çekildi. : Postop 1. hafta içinde Grup-I'de 3 civciv, grup-II' de 2 civciv ve grup-III' te 1 civciv kaybedildi. 7. ve 10.haftada gruplardaki eğrilik görülme oranları ve Cobb açıları benzer bulundu. 10. haftada TMK grubunda 7.
Özet (Çeviri)
Pinealectomised chickens develop scoliosis probably due to the lack of melatonin. In addition to other functions, melatonin also acts as a calmodulin antagonist. We postulate that loss of this antagonistic effect may be the cause of scoliosis in this model. Tamoxifen and trifluoperozine are known calmodulin antagonists which may alter the incidence and severity of scoliosis. Aim of this study was to evaluate the effects of tamoxifen and trifluperosin on pinealectomised chicken scoliosis. Seventy-two chicks underwent surgical pinealectomy following 72 hours of hatching and then divided into 3 groups as group-I-Control (C), group-II-Tamoxifen (TMX), group-III-Trifluoperozine (TFP) consisting of 24 chicks in each. Daily 0.1mg/kg/day tamoxifen or trifluoperozine was given orally in groups II and III for 10 weeks while the control group received no medication. AP scoliosis radiographs were obtained at 7th and 10th weeks. Three chicks in group-I, 2 chicks in group-II and 1 chick in group-III were lost. Scoliosis incidences and magnitudes were similar among groups at 7th and 10th weeks. TMX and TFP group showed decrease of rate of upper cervical, lower cervical, combined lower cervical-thoracic-lomber curves at 10th week compared to 7th week. TMX group showed a decline in thoracic region mean Cobb angle whereas control group showed an increcase between 7th and 10th weeks (p=0.048). TMX group showed a more decline in cervicothoracic region mean Cobb angle compared to control group between 7th and 10th week (p=0.009). The incidence and magnitude of scoliosis in pinealectomised chicken can be decreased by the administration of TMX, presumably because of this drugs calmodulin antagonism. Further studies on higher animals and dosage and timing are required.