Siklovertikal kaymalarda cerrahi sonuçlar
The results of surgical treatment for cyclotropia
- Tez No: 203152
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİN CUMHUR ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: AO geriletme, AOAT, üst oblik felci, torsiyon, çift Maddox çubuğu, Inferior oblique recession, anterior transposition of the inferior oblique, superior oblique palsy, torsion, double Maddox rod
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu çalışmanın amacı vertikal ve/veya horizontal kaymaya eşlik eden siklodeviasyon varlığında, oblik adale cerrahisinin siklodeviasyonu düzeltmedeki etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Mart 2006-Nisan 2007 tarihleri arasında torsiyonel kayması olan 17 hastanın 22 gözü dahil edilmiştir. Hastaların preoperatif ve postoperatif anormal baş pozisyonu, prizma örtme testi ile vertikal ve horizontal kayma miktarları, göz hareketleri, oblik fonksiyonları, çift Maddox çubuğu ve fundus foto ile torsiyon miktarları ölçülmüştür. Cerrahi yöntem olarak, AOAT, AO geriletme, ÜO tenotomi, ÜO katlama, eşlik eden horizontal kaymalarda horizontal rektuslara geriletme ve/veya rezeksiyon uygulanmıştır. Hastaların 6'sı erkek, 11'i kadın, ortalama yaş 17.4±9.7 y (6-34 y), ortalama takip süresi 6.9±3.1 ay (3-12 ay) idi. Hastaların 8'inde (%47.1) üst oblik felci mevcut idi. Hastaların 7'sinde beraberinde horizontal kayma mevcut olup %29.4'ünde ET, %11.7'sinde XT eşlik ettiği görülmüştür. Sekiz göze AOAT, 8 göze AO geriletme, 2 göze ÜO katlama, 4 göze ÜO tenotomi uygulanmıştır. AO geriletmesi ve AOAT'nun vertikal kayma ve torsiyonu azaltmadaki etkinlikleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur ancak iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. AO aşırı fonksiyonu ve ABP'nu düzeltmede transpozisyon grubunun geriletmeye göre anlamlı olarak daha etkili olduğu görülmüştür. ÜO cerrahisi uygulananlarda torsiyondaki azalma Maddox çubuğu ile anlamlı iken fundus foto ile anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç olarak AO geriletme ve AOAT, siklovertikal kaymalarda vertikal kayma ve torsiyonu düzeltmede etkin cerrahi yöntemlerdir. AOAT, AO aşırı fonksiyonu ve ABP'nu düzeltmede geriletmeye göre daha etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Purpose of this study is to describe the effectiveness of oblique muscle surgery for cyclodeviations with vertical or/and horizontal deviations. Twentytwo eyes of 17 patients with cyclotropia were included in the study between March 2006 and April 2007. All the cases were examined preoperative and postoperative period. We measured abnormal head posture, vertical and horizontal deviations with prism cover test, eye movements, oblique muscle functions, the degree of cyclotropia with double Maddox rod and fundus photographs. Surgical techniques were anterior transposition of the inferior oblique muscle, inferior oblique recession, superior oblique tenotomy, superior oblique tucking, horizontal muscle recession and/or resection if there was a concomitant horizontal deviation. There were 6 males and 11 females. The mean age of the patients was 17.4±9.7 years (6 to 34 years) and the mean follow up was 6.9±3.1 months (3 to 12 months). Eighth patients (47.1%) presented superior oblique palsy. Seven patients had a concomitant horizontal deviation. In 29.4% of the patients with horizontal deviation had esotropia and in 11.7% of the patients had exotropia. Eighth eyes underwent anterior transposition of the inferior oblique muscle, 8 eyes underwent inferior oblique recession, 2 eyes underwent superior oblique tuck and 4 eyes underwent superior oblique tenotomy. Anterior transposition of the inferior oblique and inferior oblique recession were found effective procedures for the treatment of vertical deviations and cyclotropoia but there was no statistically significant difference between two procedures. Anterior transposition was more effective than inferior oblique recession in the improvement of the abnormal head position. There was stastically difference preoperative and postoperative cyclotropia with Maddox rod but there was no stastically difference with fundus photogrphy in the patients who underwent superior oblique muscle surgery. In conclusion, anterior transposition of the inferior oblique and inferior oblique recession found effective procedures for the treatment of vertical deviations and cyclotropoia. Anterior transposition found more effective than inferior oblique recession in the improvement of the inferior oblique over action and the abnormal head position.