Edirne şehir merkezinde'ki son trimester gebelerin sosyodemografik özellikleri, yaşam kaliteleri, kaygı düzeyleri
Sociodemographic characteristics, health qualities and anxiety levels of third trimester pregnant women living in Edirne
  1. Tez No: 203208
  2. Yazar: SUNA KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, durumluluk kaygı düzeyi envanteri, WHOQOOL yaşam kalitesi ölçeği, birinci basamak için Beck depresyon ölçeği, Edirne
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bebek sahibi olmak mutlu bir olaydır fakat kadınlar gebelik döneminde zor ve stresli zaman geçirebilir. Birçok kadın gebelik süresince anksiyetesi yükselir. Gebe kadınların kendilerinin ve bebeklerinin ruhsal sağlığını etkileyen faktörlerden uzak durması önemlidir. Bu çalışmanın amacı Edirne'de yaşayan üçüncü trimester gebe kadınların kaygı, depresyon ve yaşam kalitesinin düzeyleri ve bunları etkileyen faktörleri belirlemektedir.Hamile kadınların sosyodemografik ve obstetrik özellikleri, hamilelik hakkındaki tutum ve davranışları hakkında sorular ile durumluluk kaygı düzeyi ölçeği, birinci basamak için Beck depresyon ölçeği ve WHOQOOL yaşam kalitesi ölçeğini içeren anket Nisan?Haziran 2007 tarihleri arasında Edirne'de saptanan son trimester 340 gebe kadına uygulanmıştır.Gebe kadınların % 56,6'sının ilk gebeliğiydi ve %90,9'u istenilen gebelikti. Gebe kadınların %97,7'sinde önemli bir sağlık problemi yoktu, sigara içme oranı %14,4 ortalama doktor ziyaretleri %7,2 ve ortalama ebe ev ziyaretleri 2,0 idi.Kaygı seviyesi genç yaşta artmaktaydı. Kalabalık aileler, sosyo ekonomik durumun düşük olması, istenmeyen gebelikler, sigara ve alkol tüketimi depresyon seviyesini arttırmakta ve yaşam kalitesini kötüleştirmekteydi.Sonuç olarak, gebe kadınların sosyo ekonomik ve eğitim durumlarının iyileşmesi, gebelik takiplerinde ruhsal durum ve etkileyen faktörlerin izlenmesi sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Having a baby is a happy event but mother may have a hard and stressfull time in pregnancy. Most of the women feel some anxiety during pregnancy. It is important pregnant women should stay away from factors that have an effect on their mental health for themselves and their babies. The aim of this study was to determine the anxiety, depression and quality of life levels and effecting factors in third trimester pregnant women living in Edirne, Turkey.A questionnaire including items about sociodemographic and obstetric characteristics, attitudes and behaviours about the pregnancy, state anxiety invantory, Beck depression scale for primary care and WHOQOOL quality of life scale has applied to 340 last trimaster pregnant women determined in Edirne, Turkey in between April-June 2007.It was the first pregnancy for 56.6% and wanted in 90.9% of them. There was not an important health problem in 97.7%, smoking rate was 14.4%. Average physician visits was 7.2 and average midwife home visit was 2.0 times per women.Anxiety level was increased by younger age. Crowded families, low socioeconomic status, unwanted pregnancies, cigaret and alcohol consumption were increase the depression level and worsen the quality of life level.