Arı poleni yüklemesinin aerobik performansa etkisi
Effect of loading of bee pollen administration on aerobik performance
- Tez No: 203326
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BİROL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Arı poleni, aerobik güç, vücut ağırlığı, Bee polen, aerobik power, body composition
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, 7 gün süre ile 2x15 (30) gr. Arı poleni yüklemesinin aerobik performansa etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmaya Bolu ilinde 18-23 yaşları arasında aktif spor yapan toplam 24 erkek bireyden oluşan bir gurup katılmıştır. Yaş ortalamaları 19,95 + 1,33, boy ortalamaları 174,20 + 7,61,ve kilo ortalamaları da 68,22 + 8,45 olarak ölçülmüştür.Deneklerin aerobik güç değerleri Beep Test, ile belirlenmiştir. İlk ölçümlerin ardından denekler rasgele Arı poleni, Plasebo ve Kontrol grubu olarak 3'e ayrılmıştır. Arı poleni grubuna günde 2x15 gr, arı poleni maddesi, plasebo grubuna ise aynı miktar plasebo maddesi verilmiştir.Yapılan çalışma sonunda arı poleni grubunun aerobik gücü istatistiksel olarak artmıştır ( p ? 0.05* ). Aerobik güç 46,23 + 5,58 ml/kg/dk'dan 51,39 + 3,36 ml/kg/dk'ya;Plasebo grubunun aerobik gücü istatistiksel olarak artmıştır ( p ? 0.05* ). Aerobik güç 47,31 + 2,75 ml/kg/dk'dan 49,17 + 3,01 ml/kg/dk'ya;Kontrol grubunun aerobik gücü istatistiksel olarak artmıştır ( p ? 0.05* ). aerobik güç; 47,60 + 5,00 ml/kg/dk'dan 49,60 + 4,13 ml/kg/dk'ya; Bunun yanında, vücut ağırlığı değerleri açısından her üç grupta da anlamlı fark gözlenmemiştir.( p ? 0. 93 ).Bu çalışmada ayrıca tüm gurupların kendi içerisindeki ön ve son test ölçümleri arasındaki farklara bakılmış arı poleni kendi içerisinde ön ve son testte aerobik performans istatistiksel açısından anlamlı fark bulunmuştur ( p ? 0.05* ). Diğer iki gurupta ( plasebo ve kontrol) ise ön ve son testlerde istatistiksel anlamda fark bulunamamıştır ( p ? 0. 93 ).Bu çalışmada ortaya çıkan bir diğer sonuç ise tüm gurupların ikili eşleştirme yöntemi ile karşılaştırılarak guruplar arasındaki aerobik performansta anlamlı farkın olup olmadığının bulunmasıdır. Çıkan sonuçlara bakıldığında arı poleni ve plasebo, arı poleni ve kontrol gurupları arasında istatiksel anlamda farkın bulunduğudur.( p ? 0.05* ). Plasebo gurubu ve kontrol gurupları arasında ise aerobik performansta herhangi bir anlamlı fark bulunamamıştır ( p ? 0. 93 ).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate if 2 x 15gr dose of bee-pollen administration for seven days on aerobic performance. There were 24 male subjects who were voluntarily participated in the study. Their mean age was 19.95 + 1.33 years old. Also on the average, they were 174.20 + 7,61cm height and their mean weight was 68.22 + 8.45kg.Aerobic power of the subjects was measured by the protocol of Beep Test. After the first measurement, the subjects were randomly divided into three groups which were bee polen group, placebo group and control group. The bee polen group was received 2 x 15gr for 7 days. Similarly, the placebo group was received empty capsule fort he same duration. On the contrary, the control group did not received anything.The results of the study showed that there was statistically significant diffrence between pre-test and post-test of the bee polen group, placebo group and control group in terms of aerobik power (p ? 0.05*). However, when the results were compared among the groups, tje bee polen group was significantly differ from the both placebo group and control group (p ? 0.05*). On the other hand, placebo group did not siggnificantly differ from the control group (p ? 0. 93).