Palpe edilemeyen meme lezyonlarının eksizyonunda radyoguided okült lezyon lokalizasyonu (ROLL) ile tel işaretlemeyle lezyon lokalizasyonunun karşılaştırılması
The comparison of wire-guide technique and ROLL in the localization and excision of nonpalpable breast lesions
- Tez No: 203372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat süresi, palpe edilemeyen meme lezyonu, ROLL, tel işaretleme, temiz cerrahi sınır, Free margin, nonpalpable breast lesion, operation time, ROLL, guide wire
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mammografi ve ultrasonografi ile meme taramalarının yaygınlaşmasıyla nonpalpabl meme lezyonlarının tespitinde belirgin artış olmuştur. Tel işaretlemeyle lokalizasyon günümüzde en sık kullanılan yöntemdir. Ancak, bu yöntemde telin yerinden çıkması, migrasyonu, pozitif cerrahi sınır, pnömotoraks gibi dezavantajları vardır. Son yıllarda radyoguided okült lezyon lokalizasyonu (ROLL) nonpalpabl meme lezyonlarının lokalizasyonunda tanımlanmış yeni bir yöntemdir.Bu çalışmada nonpalpabl meme lezyonlarının lokalizasyon ve eksizyonunda tel işaretleme yöntemi ile ROLL yönteminin karşılaştırılması amaçlandı.Çalışmaya nonpalpabl meme lezyonu olan 40 hasta dahil edildi. 20 hastaya tel işaretleme ile lokalizasyon ve eksizyon uygulanırken diğer 20 hastaya da ROLL ile eksizyon yapıldı. Tel işaretleme ile lokalizasyonda 20 cm 22 G Kopans tipi kancalı tel sistemi kullanıldı. ROLL ile eksizyon yapılan hastalarda ameliyattan 4-24 saat önce 7,4-10,5 MBq Tc99m nanokolloid nonpalpabl lezyon içine enjekte edildi. Cerrahi sırasında gamma prob kullanılarak lezyon eksize edildi. Hastalar lezyonların özelliği, işaretleme yöntemi, preoperatif lokalizasyon süresi, ameliyat süresi, patolojik tanı, postoperatif komplikasyon, spesmen ağırlığı, hastanede kalış süresi ve maliyet yönünden karşılaştırıldı. Preoperatif lokalizasyon süresi, operasyon süresi, spesmen ağırlığı ve temiz cerrahi sınır ROLL grubunda istatiksel olarak anlamlı şekilde farklı bulundu.(p?0.05). Lezyonların özelliği, işaretleme yöntemi, postoperatif komplikasyon, hastanede kalış süresi ve maliyet yönünden gruplar arasında fark tespit edilmedi.(p>0.05). Patolojik tanılara bakıldığında tel işaretleme grubunda istatiksel olarak anlamlı şekilde malignite daha fazla saptandı.(p?0.05).Bu çalışmanın sonucunda ROLL tekniği tel işaretlemeyle lokalizasyona göre daha uygun bir teknik olarak görülmektedir. Ayrıca ROLL'un hızlı ve kolay uygulandığı ve daha az miktarda doku çıkararak daha fazla temiz cerrahi sınır sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Wire-Guide Technique and ROLL in The Localization and Excision of Nonpalpable Breast LesionsRecently, the detection of nonpalpable breast lesions has remarkably increased by the widespread use of breast imaging techniques such as mammography or ultrasonography screening. The wire guide localization technique is most frequently used for preoperative localization of non-palpable lesions. However, this technique has a lot of disadvantages including wire migration, wire displacement, positive surgical borders, pnuemothorax. Recently radio guided occult lesion localization (ROLL) was described for the localization and resection of non palpable breast lesions.The aim of this study was to compare the ROLL method with the wire-guide localization in the localization and excision of nonpalpable breast lesions. A total of 40 patients were included in this study. Twenty patients were localized with ROLL, whereas other twenty with wire localization. Wire guide localization was performed with 20 cm 22 G Kopans hook wire. In ROLL group, the nonpalpable lesions were labelled with 7,4-10,5 MBq Tc99m nanocolloid prior to 4-24 hours before the operation. Nanocolloid was injected directly in to the center of the lesions. During surgery the radioactive breast tissue was excised using gamma probe. The groups were compared in terms of lesion types, localization methods, preoperative localization times, mean operative times, free surgical margins, pathological findings, postoperative complications, specimen weights, hospitalization and cost effectiveness.There were significant differences in the mean duration of preoperative localization times, operation times, specimen weights and clear surgical margins,(p?0.05) There were no significant differences in terms of lesion types, localization methods, postoperative complications, hospitalization and cost effectiveness. In the wire-guide group more malignacies were detected as compared to the ROLL group,(p?0.05).The results of this study showed that ROLL technique seems to be better than the guide-wire localization. In addition, ROLL is found to be a faster and easy to perform method, allowing excision with clear surgical margins with a lower average specimen weight.