Diz osteoartritli(gonartroz) hastalarda kısa dalga diaterminin; insülin,C-peptit ve insülin like growth faktör düzeyleri üzerine etkisi
The effects of short wave diathermy on insulin, C-peptide and insulin like growth factor levels in knee osteoarthritis (gonarthrosis) patients
- Tez No: 203847
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ HİZMETLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Kısa dalga diatermi, İGF-1, İnsülin, C-peptit, Osteoarthritis, short-wave diathermy, IGF-1, İnsulin, C-peptide
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kısa dalga diatermi (KDD), fizik tedavide derin ısıtıcı olarak kullanılan bir fizik tedavi ajanıdır. Vazodilatasyon yolu ile dokuların aldığı oksijen miktarını artırıp, metabolik artıkların daha kolay uzaklaştırılması nedeniyle hasarlı dokuda iyileştirmeyi hızlandırıcı etkisi vardır. İç organlara deri-organ refleksiyle uzak etki yapabilir. Hipotalamo-hipofizer aksı etkileyerek endokrin sistem değişiklikleri yapabilir. Diz eklemi kollateral ligamanında glikozaminoglikan (GAG) ve fibroblast artışı aynı zamanda kondrosit çoğalmasını da in vitro ortamda anlamlı şekilde etkileyebilir. Bu çalışmada kısa dalganın, osteoartrit (OA) etyopatogenezinde önemi bulunan, İnsülin Like Growth Faktör (İGF-1), insülin ve c-peptit üzerine olan etkisini göstermeyi amaçladık.Yöntem: Bu araştırmada CÜTF Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'na diz ağrısı şikayetleri ile başvuran, ACR Kriterlerine göre primer diz osteoartriti tanısı alan, 80 hasta çalışmaya alındı. 1.gruba KDD tedavisi uygulandı. 2.gruba KDD uygulanmadı. Her iki gruba da aynı medikal tedavi, yüzeyel ısıtıcı olarak hot-pack, analjezik akım olarak Transkutan elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) uygulandı. Her iki gruptan tedavi öncesi (TÖ) ve tedavi sonrası (TS) sabah saat 07:00'de kan örnekleri alındı. İnsülin electrochemiluminescencimmunoassay (ECLIA) yöntemiyle günlük çalışıldı. İGF-1 ve c-peptit serumları RİA yöntemi kullanılarak haftada iki kez çalışıldı.Sonuçlar: Çalışmamızda KDD alan grupta TÖ ve TS igf-1 değerleri karşılaştırıldığında ölçümler arası farklılık önemli bulunurken (p005). Her iki grupta'da TÖ ve TS insülin ve c-peptit arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p>005).Yorum: Bu çalışmada birçok terapotik etkileri yanında, KDD'nin OA'lı hastalarda İGF-1 serum seviyesini arttırarak kıkırdak rejenerasyonuna katkıda bulunabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Short-wave diathermy (SWD) is a physical therapy agent, commonly used as deep heater in physical medicine practice. SWD has positive effects on regeneration of the damaged tissue by increasing tissue?s oxygen with vascular dilatation and removal of methabolic residual materials. SWD can effect hipotalamo-pituitery axis and can cause endocrin changes and in vitro, can effect chondrosit activation in knee joint and increase of fibroblasts with glycoseamino glycans (GAG) in knee collateral ligament. In this study, our aim was to show the effects of SWD on İGF-1, insulin and C-peptide in osteoarthritis (OA) pathogenesisMethods: In the present study, 80 patients who suffered from knee pain and diagnosed as primary knee OA with American College of Radiology (ACR) criteria were admitted. First group get SWD therapy, second group get only same medical therapy; hot-pack as surface healer and Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) as analgesic as same as first group. Blood samples off all patients were taken before and after treatment at 7:00 am. Insulin levels were assessed daily with electrochemiluminescencimmunoassay (ECLIA) method. IGF-1 and C-peptide levels were assesed by Radio Immuno Assay (RIA) method twice a week.Results: In the first group which were treated with SWD; there was statistically significant difference, when before and after treatment IGF-1 levels compared (p005). Also in both groups, insulin and C-peptide levels didn?t show any statistically significant difference, before and after treatment (p>005).Conclusion: In this study we showed that SWD with many other therapeutical effects, can help regeneration of cartilage by increasing serum İGF-1 levels.