Romatoid artrit'li hastalarda serum ve sinoviyal sıvıda çözünebilir adezyon moleküllerinin tayini ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Detection of soluble adhesion molecules in blood and synovial fluid of rheumatoid arthritis patients and relationship of these with disease activity
  1. Tez No: 203846
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Çözünebilir adezyon molekülü, Hastalık aktivitesi, Rheumatoid Arthritis, Soluble Adhesion Molecules, Disease Activity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: RA patogenezinde aktive T hücreleri, monositler ve nötrofillerin sinovyuma göçü, bir seri kompleks adezyon ve aktivasyon olaylarını içermektedir. Adezyon moleküllerinin bu olaylardaki rolü ise gün geçtikçe daha da gün ışığına çıkmaya başlamıştır. Eklem enflamasyonu formasyonunda adezyon moleküllerinin öneminden dolayı, bu moleküller RA tedavisinde yeni tedavilerin hedefi haline gelmişlerdir.Bu çalışmada amacımız, RA'li hastalarda, serum ve sinoviyal sıvıda çözünebilir adezyon molekülü düzeylerini tesbit edip, OA'li hastalarla karşılaştırıldığında yüksek olup olmadığını ve hastalık aktivitesi ile olan ilişkisini ortaya koymaktı.Yöntem: American College of Rheumatology (ACR) 1987 yılında yenilediği RA klasifikasyon kriterlerine göre belirlenmiş, 40 RA'li hasta ile 10 osteoartritli hasta çalışmaya alındı. Çalışmada yer alan RA'li hastalar iki ayrı grupta sınıflandırıldı. Birinci grup, DMARD tedavisi alanlar, ikinci grup ise biyolojik ajan alan hastalardan oluşturuldu. Ayrıca çalışmada yer alan RA'li bireylerin, ESH ve CRP düzeyleri değerlendirilip, hastalık aktivite skoru (DAS28) skorları hesaplandı.Sonuçlar: Serum çözünebilir ICAM-1 ve VCAM-1, DMARD ve Biyolojik ajan alan grupta OA grubuna göre yüksek bulundu. Çözünebilir E-selektin değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark tesbit edilmedi. Çözünebilir L-selektin değerleri ise biyolojk ajan alan grupta diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Sinoviyal sıvıda ise çözünebilir ICAM-1, E-selektin ve L-selektin düzeyleri OA grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Çözünebilir VCAM-1 ise sadece DMARD alan grupta yüksek bulundu. Hastalık aktivite parametrelerinden DAS28, ESH ve CRP ile sinoviyal sıvı çözünebilir VCAM-1 çözünebilir ICAM-1, çözünebilir L-selektin değerleri, serumda ise çözünebilir L-selektin değerleri sadece DMARD alan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede ilişkili bulundu.Yorum: Sonuç olarak bizim çalışmamız RA'li hastalarda çözünebilir adezyon molekülü düzeylerinin arttığını ve çözünebilir adezyon molekülü üyelerinin hastalık aktivitesini yansıtabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The synovial migration of activated T cells, monocytes and neutrophiles in RA pathogenesis includes complex adhesion and activation events. The role of adhesion molecules in this procedure is going to be clear day by day. Because of the importance of adhesion molecules in joint inflammation formation, these molecules become targets of new theurapeutic approaches. Our aim in this study is, to detect blood and synovial fluid levels of soluble adhesion molecules in RA patients to compare with OA patients and to identify the relationship with disease activity.Methods: 40 RA patients who fulfilled 1987 American Collage of Rheumatology (ACR) criteria and 10 OA patients as control group were taken to the study. RA patients were divided into 2 groups. Patients in group 1 were taken DMARD therapy and patients in group 2 were taken biological agents. ESH, CRP values of all patients recorded and DAS28 scores of all RA patients were calculated.Results: Blood levels of soluble ICAM-1 and VCAM-1 found to be higher in DMARD and biological agent group than OA group. No statistically significant difference was detected at blood soluble L-selectin levels between groups. Blood soluble L-selectin levels were found higher in biological agent group than the other 2 groups. Synovial fluid soluble ICAM-1, E-selectin and L-selectin levels were found higher in OA group than the other two groups. Synovial fluid soluble VCAM-1 levels were found higher only in DMARD group. Disease activity parameters; DAS28, ESH and CRP were correlated only with synovial fluid soluble VCAM-1, ICAM-1 and L-selectin levels and blood soluble L-selectin levels were significantly corraleted only in DMARD group.Conclusion: In conclusion, we observed in our study that soluble adhesion molecule levels are elevated in RA patients and soluble adhesion molecule members can reflect disease activity