Zocalo: Transformation of an Aztec religious center into a colonial town square in Mexico City
Zocalo: Meksiko City'de bir Aztec dini merkezinin koloni kent meydanına dönüşümü
- Tez No: 204740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ UZAY PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Art History, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Plaza Mayor, İspanya, Sosyal Dönüşüm, Kozmoloji, İdeal Kent, Plaza Mayor, Spain, Social Transformation, Ideal City, Cosmology
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu tez, Meksika'da Mexico City şehir merkezindeki anameydanın (Zòcalo) koloni öncesi dönemden başlayarak günümüzedek geçirdiği değişimleri mekansal nitelikler ve toplumsal yaşambağlamlarında araştırmaktadır.Bu çalışma, İspanyolların Amerika'ya ulaşımı öncesindeki Aztekkent kültürü; İspanyolların Amerika öncesinde Avrupa'daki kentkültürü ve daha sonra Amerika'daki koloni kent kültürü; ve geçdönemde Meksika'da Cumhuriyet dönemi kent kültürü hakkındakapsamlı bilgi sunmaktadır. İspanyol kolonizminin modern Meksikaüzerindeki etkileri tezin üzerinde durduğu diğer bir konudur.1810'da ortaya çıkan `bağımsızlık ruhu', `kozmik ırk' adı verilenbir ulus ortaya çıkartmıştı. Yeni ulusun hedefleri ana meydanınpolitik ve toplumsal dönüşümünde somutlaştırılmıştır. Plaza Mayoradının Plaza de la Constitucion olarak değiştirilmesi ve Parià n adıverilen koloni dönemi yapısının yıkılması kozmik bir milliyet yaratmaisteminin somut göstergeleri olmuştur. Yaşanan sosyal ve politikgelişmeler meydanın karakterini değiştirse de, koloni kent dokusuşehrin bünyesinde hâlâ gözlemlenebilmektedir.Zòcalo olaylı tarihinde pek çok değişim görmüştür. Öte yandanbu meydan hâlâ Aztec Büyük Kutsal Meydanı'nın önce koloni kentmeydanına (Plaza Mayor), sonra milli meydana (Plaza de laConstituciòn), ve son olarak da halk meydanına (Zòcalo)dönüşümünün izlerini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the evolution of the main square (Zòcalo)in Mèxico City, Mexico, from pre-colonial times to the present interms of its spatial characteristics and public life.This thesis introduces wide-ranging information about Pre-hispanic America, mainly Aztecs and their urban culture; Spaniards,their background in Europe, and their colonial urban culture inAmerica; and the culture of the Mexican Revolution.After 1810, the `independence soul? created a nation of so-called`cosmic race?, whose aspirations were concretized through newpolitical and social transformation of the main square. The newnaming of the square as Plaza de la Constitucion and the demolitionof the Pà rian introduced this new concept. Even though later socialand political developments changed the main character of the square,colonial urban texture still exists.Zòcalo faced major modifications in its eventful history, but stilldemonstrates the traces of the transformation from Aztec GreatSacred Center, first to colonial town square (Plaza Mayor), second tothe national square (Plaza de la Constitucion), and finally to thepublic arena (Zòcalo).