Elif Şafak'ın romanlarının arketipsel sembolizm açısından incelenmesi
The research of the novels of Elif Şafak by the way of archetypal symbolism
- Tez No: 204762
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TARIK ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arketipler, Elif Şafak, roman
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Carl Gustav Jung'un kuramlarından kaynaklanan arketipler, insanlığınevrensel simge yaratma biçimi olarak tanımlanmakta ve insanlığın ?en eskideneyimleri?ni ihtiva etmektedirler. Arketipler, mitoslar aracılığı ile insanlığınyüzyıllar süren serüveninde kendilerini efsane, destan ve masal gibi anlatılardaortaya koymuşlardır. Anlatı geleneğinin değişmesine bağlı olarak arketipler,simgesel anlatı alanlarını, roman ve hikâye gibi türlere taşımışlardır. Arketipselsembolizme dayanan inceleme metodu da edebû eserlerin simgesel yapısınıçözmede büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Biz de bu çalışmamızda oldukça gençyazarlarımızdan olan Elif Şafak'ın romanlarını arketipsel sembolizm açısından elealarak, eserlerin simgesel yapısını çözmeyi ve bu simgelerin eserlerinoluşmasındaki rolünü incelemeyi uygulamaya geçirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Archetipes origining from the theories of Carl Gustov Jung onedefined as the from of humanity?s universal symbol creating and include ?theoldest experiences? of humanity. Archetipes carry the symbolic description areasto the species like novels and tales. The examination method supported byarchetipal symbolism is useful in solving the symbolic structure of literanyworks. İn this study, we tried to solve the symbolic structure of her works and toexamine the role of this symbols in her works by taking charge of Elif Şafaknovels one of our youngest writers from the side of archetipal symbolismKey Words : Archetipes, Elif Şafak, novel