Parental acceptance-rejection, self-esteem and psychological adjustment: Children with learning disabilities as compared to children with insulin dependent diabetes mellitus
Ebeveyn kabul ve reddi, benlik saygısı ve psikolojik uyum: Öğrenme güçlüğü olan çocuklarla diyabetik çocukların karşılaştırılması
- Tez No: 205032
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik uyum, öğrenme güçlüğü, diyabet, psychological adjustment, learning disabilities, diabetes
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmada öğrenme güçlüğü olan çocukların psikolojik uyumu; öğrenme güçlüğü vediabetli çocukların psikolojik uyumları ile ilgili gruplar arası ve cinsiyet farklılıkları; vebu çocukların annelerinin psikolojik uyum düzeylerinin karşlaştırılması amaçlanmıştır.Çocukların psikolojik uyum düzeylerini değerlendirmek amacıyla, 2 (Cinsiyet) x 2 (Tanı)varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma değişkenleri ile ilgili anlamlı temel etkilerbulunmuştur. Buna göre öğrenme güçlüğü olan çocukların diabetli çocuklara göre dahafazla psikolojik uyum sorunu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrenme güçlüğü ve diabetliçocukların depresyon ve kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla iki farklı regresyonanalizi uygulanmıştır. Benlik saygısının aile reddi ile depresyon ve öğrenilmiş çaresizlikve depresyon arasındaki rollerini incelemek amacıyla iki farklı regresyon analizigerçekleştirilmiştir. Annelerin psikolojik uyum düzeylerinin iki grup arası farklılıklarınıgörmek amacıyla tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma değişkenleriAraştırılan değişkenlerle ilgili anlamlı temel etkiler bulunmuştur. Buna göre, öğrenmegüçlüğü'ne sahip çocukların annelerinin diabetli annelere göre psikolojik uyumları ileilgli daha fazla sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Bulgular öğrenme güçlüğü olançocukların tedavi ihtiyaçları, aile ve çocuklara öğrenme güçlüğü ile baş etme becerilerikazandırma ve bu çocuklarda ortaya çıkan psikososyal sorunları önleme amacıyla erkentanı konulmasının önemi çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the psychological adjustment of children withlearning disabilities (LD); to examine the group and gender differences of thepsychological adjustment between children with LD and diabetes; and to investigategroup differences in the way mothers experience having children with LD and diabetes interms of their adjustment levels. In order to test the above aims, 2 (Gender) x 2(Diagnosis) ANCOVA?s were conducted to evaluate the diagnosis and gender differenceson the psychological adjustment levels of children, separately. Significant diagnosis maineffects were found for all of the study variables, indicating that children with a learningdisability had worse psychological adjustment compared to children with diabetes.Regression analyses were conducted in order to find out the variables associated with thesymptoms of depression and anxiety for children with learning disabilities and diabetesgroups, separately. Separate regression analyses were run to examine the mediator role ofself-esteem between parental rejection and learned helplessness and depression inchildren with LD. In order to evaluate the diagnosis differences (LD, diabetes) on thepsychological adjustment levels of mothers ANCOVA?s were conducted. Significantdiagnosis main effects were found for all of the study variables regarding mothers,indicating that mothers of children with a learning disability had worse psychologicaladjustment compared to mothers of children with diabetes. The results were discussed interms of the treatment needs of children with LD, helping parents and children cope withLD, and the importance of early identification of these children for the prevention ofpsychosocial problems.