2039/225 numaralı Trabzon Şer'iyye Sicilinin (Vr. 71-123) transkribi ve değerlendirilmesi (h. 1303-1305/m. 1886-1888)
2039/225 number of Trabzon religious law document (Vr. 71-123) transcript and valuation (h. 1303-1305/m. 1886-1888)
- Tez No: 205441
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Tarih, Archive, History
- Anahtar Kelimeler: Trabzon, Religious Law Document, record, document, history
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
ÖZ[BÜLBÜL, Mustafa]. [2039/225 Numaralı Trabzon Şer'iyye Sicilinin (Vr. 71-123) Transkribi ve Değerlendirilmesi], [Yüksek Lisans tezi], Samsun, [2007].Osmanlı Tarihi ile ilgili yerel çalışmalarda Şer'iyye Sicilleri birinci el kaynakolma özelliğine sahiptir. Bu çalışma Trabzon şehrinin 1886-1888 yıllarındakidurumuna ışık tutmak ve söz konusu tarihlerde Trabzon'un siyasal, sosyal,ekonomik ve kültürel durumunun aydınlatılmasına katkı sağlamak amacıylahazırlanmıştır.Bu çalışmada 2039/225 Numaralı Trabzon Şer'iyye Sicilinin 71-123. varaklarıarasında bulunan metnin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır.İncelenen kısımda 172 kayıt bulunmaktadır.1886-1888 tarihleri arasında tutulan bu kayıtlar; tereke tespit ve taksimhücceti, satış ilamı, izinnameler, vekâlet, nafaka, şaban hilalinin görülmesinedair şühüdnameler, alacak davaları, verâset ve vekâlet davalarındanoluşmaktadır. Bunlar içinde vekâlet davaları çoğunluktadır.Anahtar kelimeler; Trabzon, Şer'iyye Sicili, kayıt, belge, tarih.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT[BÜLBÜL, Mustafa]. [2039/225 number of Trabzon Religious Law Document(Vr. 71-123) transcript and valuation]. Samsun, [2007].The Ottomans history of source written Religious Law Document has a placeof memorial important place. This work lighting up the Trabzon city?ssituation at 1886-1888 and for that time prepared for Trabzon?s improving ofpolitic, social, economic and cultural case.In the Ottomans time, Trabzon, clarify the various one work of the judgehistory progress, judge?s assignment right and responsibility, the terms ofnecessity that judges has to be benefit for the research and in this text giveslittle information.In this prepared study, 2039/225 Number of Trabzon Religious Law Document71-123. page, the transcription document has been done. In this book there are172 records available.In the study of 172 records there are various action, case to be found. In thisrecords power case with connected records has compose majority documents.