Şuhudi Divançesi (inceleme-metin)
The Divançe of Şuhudi (examination-text)
  1. Tez No: 205484
  2. Yazar: ERTUĞRUL CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK BATİSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Şuhûdû Divançesi, Şuhûdû, Divan Poetry, Divançe of Şuhûdû, Şuhûdû
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma 16. yüzyılda yaşadığını tahmin ettiğimiz divan şairlerindenŞuhûdû'nin hayatı, edebû kişiliği ve divanın çevriyazısını kapsamaktadır. Çalışmamızda,Yapı Kredi Yayınları Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi yazma eserler bölümündenelde ettiğimiz 510 numaralı nüshadan yararlandık. Yazma eserin başka bir nüshasınıbulamadık.Şair, ustaca şiirler yazmıştır. Gerek dilinin kıvraklığı gerekse edebû sanatlarıkullanma bakımından büyük şairleri aratmayacak derecede yetkin şiirler kalemealmıştır.Şuhûdû, bazı şiirlerinde mutasavvıf kişiliğiyle ön plâna çıkmış, bazı şiirlerindeise rindâne bir söyleyiş benimsemiştir. Şiirleri, gerek dil ve üslûp gerekse edebû sanatlarbakımından divan şiirinin genel özelliklerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprises of the life, the literary personality and the translation ofdivan of Divan poet Şuhûdû whom we estimete that he lived in 16th century in ourstudy, we benefited from the copy of number 510 which we obtained from section ofwork of written documents in Yapı Kredi Publications Sermet Çifter Searching Library.We weren?t able to find any other copy of this work.The poet wrote poems which we can name as master-work considering both hisusing his language and the way of using the literary arts, he wrote poems which were asgood as the ones of big poets.Şuhûdû, used his mutasavvıf personality in some of his poems and in some of hisother poems he accepted an way of discourse. His poems reflect the general features ofDivan poetry from the point of both language and style and literaty arts.