Stratejik performans değerlemede dengeli sonuç kartı: Bir sanayi işletmesinde uygulama
Balanced scorecard in strategic performance measurement: A case study in a factory
  1. Tez No: 205514
  2. Yazar: FATİH GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS NACİ TANIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik yönetim, performans değerleme, dengeli sonuçkartı, Strategic management, performance measurement, balancedscorecard
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Performans ölçütleri ve performans değerleme işletmeler için oldukça önemlidir.Performans ölçütleri, işletmelerin amaçlarını ve hedeflerini başarmalarınısağlamak için işletmedeki süreçlerin değerlendirilmesinde, kontrolünde vegeliştirilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca performans ölçütleri farklı işletmelerin,fabrikaların, bölümlerin, takımların ve bireylerin performanslarınınkarşılaştırılmasında da kullanılmaktadır. İşletme performansın değerlemesindefinansal ölçütler ağırlıklı geleneksel performans değerleme yöntemleri yaygın birşekilde kullanılmıştır. 1980'li ve 1990'lı yılların ilk yarısında yöneticiler finansalölçütleri yetersiz bularak yeni performans değerleme yöntemleri aramayabaşlamışlardır. Çünkü çoğu işletmede kullanılan finansal ölçütler işletmeyönetiminden ziyade finansal tabloların hazırlanmasında kullanılmak üzeregeliştirildiğinden, karar alma sürecinde yetersiz kalmaktaydı. Finansal ölçütlerağırlıklı geleneksel performans ölçütlerinin kısıtlarını ortadan kaldırmakamacıyla Dengeli Sonuç Kartı (DSK) yöntemi geliştirilmiştir. DSK işletmeninstratejisini ve vizyonunu dengelenmiş bir ölçütler grubuna dönüştüren stratejikyönetim ve değerleme sistemidir. DSK'da geniş bir performans ölçüt grubu ileişletme hedefleri bütünleştirilmektedir. DSK yöntemi çok defa uygulanmışolmasına rağmen, bu çalışma Türkiye'de yerleşik bir KOBİ'de gerçekleştirilen ilkçalışmadır. Bu çalışma DSK yönteminin bir KOBİ'de nasıl uygulanabileceğiniortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Performance management and its measures are crucial for an organization.Performance measures are used to evaluate, control and improve processes inorder for companies to ensure achievement of their goals and objectives.Performance measures are also used to compare performances of differentorganizations, plants, departments, teams and individuals. Traditionalperformance measures which are financial based are used broadly in order toevaluate company performance. During the 1980s and early 1990s managersbegan to reject financial measures and searched for new performancemeasurement systems. Because traditional financial measures commonly usedby a large number of companies, they provide an inadequate tool for decisionmaking as they were developed for financial reporting requirements rather thanto run a business. BSC was developed in order to eliminate the constraints offinancial based traditional performance measures. The balanced scorecard is astrategic measurement tool and a management system that translates anorganization?s mission and strategy into a balanced set of integratedperformance measures. A broad range of performance measures and businessgoals can be incorporated in the scorecard. Although the balanced scorecardhas been used many times in practice, this is the first academic case study ofits kind which is implemented within a small factory in Turkey. This study aimsto find out how balanced scorecard concept can be applied in a small business.