Kontrbasistlerde kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve önleme yöntemleri
Musculoskeletal system disorders in doublebassists and their prevention
- Tez No: 205616
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. ŞİRİN PANCAROĞLU DERVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kontrbasist, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, egzersiz programları, sağlıklı prova alışkanlıkları, müzisyenler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışma hayatında, mesleki açıdan oluşacak rahatsızlıklar sanayi devrimi ile farklı bir boyutkazanmıştır. Bu iki yüzyıllık süreç içinde pek çok mesleki alan için gerek tıbbi gereksepsikolojik etkiler üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Buna rağmen müzisyenler, sporcularve öğrenciler ihmal edilmiştir. Günümüzde spor ve müzik sektörlerindeki gelişme, bualanlarda çalışanların performanslarını sürekli kılmanın ve verimli mesleki yaşantılarınıuzatmanın önemini arttırmıştır. Sektördeki bu hızlı gelişmenin sonucunda çoğunlukla hobiolarak değerlendirilen bu meslekler için özel tıbbi ve psikolojik birimler oluşturulmuş vearaştırmalar başlatılmıştır.Bu tezde, kontrbasistlerde meslekten kaynaklanan rahatsızlıklar ve bunları önleme yöntemlerideğerlendirilmiştir. Bu rahatsızlıkların başında, kas-iskelet sistemi problemleri gelir. Buproblemler, beden, psikoloji ve mekanla ilişkili olarak ve farklı ekoller gözetilerekincelenmiştir. Kontrbasistlerde görülen bu rahatsızlıklar, kaynak tarama yöntemi kullanılarakaraştırılmıştır. Rahatsızlıkların olası nedenleri tespit edilmiş ve önleme yöntemleri üzerindedurulmuştur. Enstrüman eğitimcileri, öğrenciler ve enstrümantistler için bu rahatsızlıklardankorunma amaçlı uygulama ve teoriye dayalı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the onset of the industrial revolution, occupational diseases reached new dimensions.During this period of two hundred years a significant amount of research was conducted forvarious fields with respect to the medical and psychological influences of the industrialrevolution. However, the medical problems of musicians and sportsmen have been largelyneglected in these studies. Today, due to the development in the sports and music sectors, thehealth needs of those professionals as well as the longevity of their professional lives hasgained importance. The rapid growth of these sectors, which previously had been regarded asleisure activities, had for cause the establishment of medical and psychological units and thebeginning of research.In this study, occupational problems of double bassists and their prevention are examined.The most common of such problems are of a muscle-skeleton origin. These are investigatedon a physical, psychological and environmental basis, considering the differences amongvarious schools. The problems of double bassists are examined via source research method.Possible causes of the problems are laid out and prevention methods are considered.Suggestions are made based on theory and practices for music teachers, students andperformers.