Sanat yapıtı ve üretim sürecinde 'öteki' ile ilişki
Relationship with the 'other' in artwork and production process
  1. Tez No: 205617
  2. Yazar: ŞEHNAZ LAYIKEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZERRİN İREN BOYNUDELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Psikoloji, Sanat Tarihi, Philosophy, Psychology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Öteki, öznellikler-arasılık, ilişkisel estetik, Oda Projesi, KutluğAtaman, Selda Asal, Hale Tenger, `Other, intesubjectivity, relational aesthetics, Room Project, Kutluğ Ataman, Selda Asal, Hale Tenger
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Felsefe, psikanaliz, antropoloji ve sinema literatürlerinde `öteki' ile ilişkinin kuramsal olaraknasıl kavramsallaştırıldığı incelenmiştir. Dünyada ?öteki? ile ilişki kuran sanat yapıtlarının vesüreçlerinin tarihsel gelişimi ile bu yapıt ve süreçleri tanımlamak için önerilen kavramlarözetlenmiştir. stanbul'dan seçilen dört örnek olarak Oda Projesi, Kutluğ Ataman'ın PerukTakan Kadınlar ve Küba adlı video enstalasyonları, Selda Asal'ın Umudun Geri Kazanılmasıprojesi Hale Tenger'in Temiz Ölüm Nöbeti: Bosna-Hersek, Dışarı Çıkamadık Çünkü HepDışardaydık çeri Giremedik Çünkü Hep çerdeydik ve Sandık Odası adlı yapıtları ve üretimsüreçleri bağlamında `öteki' ve `ötekilik' durumu ile nasıl bir ilişki kurdukları incelenmiştir.Bunu yaparken, seçilen kuramsal kavramsallaştırmalardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
How relationship with the `other? is conceptualized in literatures of philosophy,psychoanalysis, anthropology and film studies has been reviewed. The historical developmentof artworks and processes that relate with an `other? in the world and concepts suggested todefine these artworks and processes have been summarized. As specific examples fromIstanbul, how Room Project, Kutluğ Ataman?s video installations Women Who Wear Wigsand Cuba, Selda Asal?s Restore Hope project, Hale Tenger?s spatial installations Bosnia-Herzegovina, We Couldn?t Go Inside Because We Were Always Inside We Couldn?t GoOutside Because We Were Always Outside and The Closet relate with the `other? and`otherness? has been discussed based upon selected theoretical conceptualizations.