Türkiye'de ki restorasyon çalışmaları ve restorasyon işletmelerinin incelenmesi
Restorastion works in Turkey and investigation of restoration businesses,
- Tez No: 205756
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENGÜR ÖZÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Koruma, Kültür Varlıkları, Restorasyon İşletmeleri, Restoration, Protection, Culture Wealths, Restoration Businesses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Restorasyon Avrupa'da ortaya çıkan ve tarihi mirasın gelecek kuşaklaraaktarılmasında önemli işlevi olan bir yöntemdir. Birinci bölümde restorasyonun tanımı,tarihçesi, Kültürel Varlıklarının Değerlendirme Ölçütlerinin neler olduğu, KültürelVarlıkların Bozulma Nedenlerinin tespiti, restorasyon öncesi hangi tür çalışmaların yapılmasıgerektiği konusunu inceledik.İkinci bölümde Ülkemizde restorasyon çalışmalarının başlamasını Cumhuriyetdönemini milat alarak inceledik. Ülkemizde restorasyon konusunda yetkili kuruluşları tanıttık.Koruma ve korumacılık ile ilgili yasal düzenlemeleri (kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge veilke kararları) ilgili oldukları konu başlıklarını vererek tarih ve sayılarıyla inceledik. Kültür veTabiat Varlıklarını Koruma kanunu konunun ana ilkelerini belirlediği için yasayı tümüyletezin içine dahil ettik.Üçüncü bölümde tezimizin ana teması olan restorasyon işletmeciliğini işletme anabilim dalı açısından inceleme konusu yaptık. Ülkemizdeki küçük ve orta ölçekli restorasyonişletmelerini ve insan kaynaklarıyla ilgili araştırmayı sunduk.Dördüncü bölümde restorasyon işletmelerinin sektörün kendi yapısından kaynaklananve dışardan oluşan sorunlarını ele aldık.Son bölümde araştırmanın sonuçlarına göre işletmelerin restorasyon tekniklerini veülkemizde restorasyon çalışmalarının daha sağlıklı olması için öneriler sunduk.
Özet (Çeviri)
Restoration is emerged in Europe and is a method that has an important function oftransfering the historical inheritances to the next generations. In the first part of this thesis,definition of restoration, history of restoration, evaluation criterias of cultural wealths,determination of breakdown of cultural wealths and the kinds of works has to be done beforerestoration topics arae analysed.We investigate the restoration works in Turkey strating form the Republic period. Theauthorized institutions related to restoration has been introduced. Legal arrangements relatedwith protection and protectionism (laws, rules, regulations and directives) about restorationhas been explained. The law of Protection of Natural Wealths and Culture also is given thesecond part.In the third part, the restoration of business has been analysed. The information aboutsmall and medium sized restoration businesses and their human resources are presented in thispart.The problems of restoration businesses and restoration sector has been investigated inthe part four.The human resources at restoration businesses and education of the personel relatedquestionnaire and their results are presented in the part five.In the last section, the suggestions relating to the restoration business techniques andconclusion is given.