Balıkesir ili sanayisinin yakın çevre illerle karşılaştırmalı analizi
The analysis of development process of industrial sector in Balıkesir province
- Tez No: 206057
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Balıkesir, Sanayileşme, Girişimcilik, Balıkesir, Industrialization, capital investment, act of enterprice
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Balıkesir, ülkemizin en gelişmiş ve en fazla sanayileşmiş Marmara Bölgesi'ndebulunan; sanayi bölgesi Marmara ile yine sanayi ve tarım bölgesi olan Ege arasında veönemli ulaşım yolları üzerinde yer alan bir ildir. Sahip olduğu konum ve kaynaklarınsunduğu avantajlara rağmen sanayi sektörü alanında Balıkesir, beklenen gelişimigösterememiş, çevre illere göre geri planda kalmıştır. Bu çalışma, sanayinin kurulmasıve gelişmesi için gerekli kaynakların ve koşulların neler olduğunu; Balıkesir'de bukaynakların ve koşulların varlığı ve bunlara bağlı olarak sanayi sektörünün gelişimdurumunu değerlendirerek Balıkesir'de bu sektörünün beklenen gelişimigösterememesinin sebeplerini ortaya koymayı hedeflemiştir. Araştırma sırasındasektörle ilgili resmi kişi ve kurumlarla görüşülmüş, Sanayi Odasının yardımıyla seçilensanayi kuruluşlarına anket uygulanmış, ile ait sanayi istatistik verilerine ulaşılmış, eldeedilen veri ve bilgiler literatür taraması ile desteklenmiştir. Araştırma sonucunda genelolarak Balıkesir ilinde gerekli kaynakların varlığına ve ilin sahip olduğu avantajlararağmen sanayisinin istenilen düzeyde gelişemediği, yerellikten kurtulamayan bir sanayiyapısına sahip olduğu daha net ortaya çıkmıştır. Durumun böyle olmasında ise yöreningeleneksel faaliyeti olan tarımın bağlayıcılığı ve girişim performansının düşük olmasınınen önemli sebepler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Balıkesir province is located between the Marmara and Agean geographical regionsin NW Turkey. Despite the advantages stems from the geographical factors such asnatural resources, important transportation routes, workforce, availability of energyand access to markets, the industrial sector in the province has not developed as much asother places that have the same kind of setting. Therefore, this study aims at answeringthe following questions: what are the necessary resources and circumstances for theestablishment and development of industrial sector? What might be the reasons forBalıkesir?s underdevelopment compared to contagious provinces? What measures canbe taken for the industrial sector to catch up the rest of the region? To answer thesequestions, official statistics from the State Statistical Institution were used; a surveyquestionnaire was conducted to the 30 business owners in Balıkesir, and the findingswere supported by the existing literature. As a result, it appeared that despite theavailability of natural and human resources Balıkesir could not be able to achieve a levelof industrial development which is satisfactory. The industrial sector could not get freefrom being local and mostly dependent on agricultural product. The result showed thatthe assumption that the availability of natural resources is enough for industrialdevelopment is not quite accurate and a number of social and cultural factors should beable to function properly for a healthy industrial development.