Eric Hobsbawm'ın 'Kısa Yirminci Yüzyıl'ı ve Türkiye
The Short Twentieth century of Hobsbawm and Turkey
  1. Tez No: 206163
  2. Yazar: SEVİLAY ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Ekonomi, Sanayi, Tarım, Demografi, Politics, Economy, Industry, Agriculture, Demoraphy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Hobsbawm'a göre içinde yasadığımız dünya `Kısa Yirminci Yüzyıl'ı boyunca önemli köse taslarını geride bırakarak, üçüncü bin yıla ulasmıstır. Bu dönemleri, ?Felaket Çağı, Altın Çağ ve Toprak Kayması? olarak tanımlayan Hobsbawm, her dönemi kendi içinde birtakım alt dönemlere de ayırmaktadır. Bu ayrısmada öngörülen kriter, olguların kitlesel boyutta yarattığı etki, yani bir toplumla diğer toplum arasında meydana gelen benzesmeler ya da ayrısmalardır. Böyle üç dünya tespit eden Hobsbawm (sadece ona ait olan bir tespit değildir) çalısmasını Birinci Dünya, ?kinci Dünya ve Üçüncü Dünya üzerinden okuyucuya aktarmakta; bu bölgelerin her birinin farklı oranlarda ama mutlaka etkilesim halinde olduklarını bize hatırlatmaktadır. Türkiye'ye gelinecek olursa, dünya konjonktüründe meydana gelen bu değisimler, içinde yasadığımız coğrafyada da oldukça fazla hissedilmistir. Örneğin Felaket Çağı'nda ortaya çıkan 1929 Dünya Ekonomik Krizi, Türkiye özelinde de buğday fiyatlarında önemli bir oranda düsüse neden olduğu gibi, Türkiye de bu dönemde tedbir amacıyla ithal ikame uygulamasına geçmistir. Hobsbawm'ın tespit ettiği dinamiklerin kesinlikle Türkiye'de bir karsılığı vardır. Bu çıkarım ile çalısmanın temel amacı da vurgulanmıs olmaktadır. Ancak buradan çıkan biricik sorun, Türkiye ne oranda dünyada meydana gelen bu değisim süreçlerinden geçmistir? Bu sorunun cevabı, çalısmanın temel amacını olusturmaktadır. Söylenilmesi gereken ufak bir ipucu var ise, bu da Türkiye'nin bu süreci hiç de azımsanmayacak bir oranda yasadığıdır.
Özet (Çeviri)
According to the Hobsbowm, today?s world has reached ıts the third thousand year leaving back the important processes along `The Short Twentieth Century?. Hobsbowm names these periods as ?disaster age?, ?gold age? and ?landslide? and then he seperates each period into different subperiods. In this separation the mass effects of the events and the differentations and the similarities of each society are the main criterions. With this ?three worlds? conception Hobsbowm( its not only his conception) presents his study to the reader through first world, second world and third world. He recalls us that each of these areas are absolutely influenced by one another with different proportions. As we come to the geography we live in, in Turkey, we can say that it has profounly effected by the conjectural changes and developments all over the world. The world economic crisis in the disaster age which occured in 1929 can be given as an example for this process. Wheat prices decreased with an important proportion in Turkey and it caused Turkey to import wheat as a precuation. The dynamics which are described by Hobsbowm absolutely have ıts response in Turkey. With this expression the main goal of this study had been stressed.. However the unique question of this study is ?how has Turkey experienced this changing process all over the world??. The answer of this question can be found in this study. As a clue it should be put forward that Turkey has experienced this process with a considerable level.