Kardak krizi sorunu kapsamında Türk-Yunan ilişkileri
Turk-Greek relationship which was developed by Kardak crisis
- Tez No: 206194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Figen Akad, Kardak Krizi, Ege, Figen Akad, Kardak Crisis, Aegean
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Figen Akad isimli kuru yük gemisinin, 25 Aralık 1995 tarihinde YunanlılarınImia, Türklerin ise Kardak ismini verdikleri kayalıklarda kaza geçirmesi ile başlayansüreç neticesinde, iki taraf da bu kayalıkların kendilerine ait olduğunu iddia etmişlerdir.Üzerinde insan yaşamayan, herhangi bir ekonomik değeri olmayan bu kayalıklarınaidiyeti konusunda, Ege'ye komşu iki ülke olan Türkiye ve Yunanistan'ın fikirayrılığına düşüp savaşın eşiğine gelmeleri, ilgili kayalıkların egemenliğinin Ege'debenzer statüde olan diğer coğrafi oluşumlar bakımından örnek teşkiledebileceğindendir.Geçmişte yaşanan olaylar sebebiyle birbirine karşı dostane duygular beslemeyeniki ülke arasındaki ilişkiler, meydana gelen bu kriz nedeniyle, son dönemlerdekidurağanlığından çıkıp gergin bir hal almıştır. Kriz sonrasında, Türkiye ve Yunanistanarasında yaşanan bir dizi bunalımlar esnasında Kardak Krizi, tarafların tutumlarıüzerinde dolaylıda olsa bir etki yaratmıştır. Her iki ülkede yaşanan depremler veHelsinki Zirvesinde Yunanistan'ın veto hakkını kullanmaması gergin olan ilişkileritekrar yumuşama sürecine sokmuştur.Aslında, yumuşama süreci Yunanistan'ın stratejik planlamasının bir sonucuolarak başlamış olup, Türk-Yunan sorunlarının, Türkiye-Avrupa Birliği sorunlarıhaline getirilmesiyle, bundan sonra Türkiye ile muhtemel yaşanabilecek Kardak benzerikrizlerde, Türkiye'ye karşı siyasi üstünlük sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
On 25th December 1995, the dry burden ship named Figen Akad had an accidentin a rocky place which is called Imia by Greeks and Kardak by Turks. At the end of thisprocess, both sides claimed that this rocky place belong to them. Turkey and Greece haddisagreements and almost came across the war because of possession of this rocky placeon which any human being lives and has no economical value. The reason of thisdisagreement and dispute was that; this situation could be accepted as an example forother geographical formations which are at the same condition with Kardak in theAegean Coast.The relationship between these two countries, which don?t have friendly thoughtsfor each other because of the events occurred in the past, became irritable because of thecrisis. Kardak crisis indirectly affected the attitudes of both countries towards eachother. Earthquakes which happened in both countries and at Helsinki Summit, Greece?snot using veto right softened the relations.In fact this tranquility process began as a result of strategically plan of Greece.The aim of Greece was to turn Turk-Greek problems into Turkey-Europe Communitymatters and then to provide a political superiority on Turkey if a crisis like Kardakoccurs.