Çevre eğitiminde küresel ısınmanın öğrenilmesinde proje tabanlı öğrenmenin etkisi
The Effect of project based learning on learning the subject of global warming education of environmental
  1. Tez No: 206460
  2. Yazar: GÜLÇİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KORAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, Küresel Isınma, Eleştirel Düşünmeiii, Environmental Education, Project Based Learning, Global Warming, CriticalThinking.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZETKurum : ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları Anabilim DalıTez Başlığı : Çevre Eğitiminde Küresel Isınma Konusunun Öğrenilmesinde ProjeTabanlı Öğrenmenin EtkisiTez Yazarı : Gülçin ErdoğanTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Özlem KorayTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2007Sayfa Adedi : 181Bu araştırmada, çevre eğitimi dersinde küresel ısınma konusunun öğrenilmesindeproje tabanlı öğrenmenin öğretmen adaylarının bilgi düzeyleri, eleştirel düşünme becerileriüzerinde etkileri incelenmiştir.Araştırma, deneysel bir çalışma olup, ön test ve son test kontrol gruplu deneysel desenkullanılmıştır. Araştırmaya deney (n=39) ve kontrol (n=40) gruplarının denk olduğu toplam79 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, deney grubunda, proje tabanlı öğrenme yaklaşımıkullanılmışken, kontrol grubunda geleneksel yaklaşım kullanılmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak Küresel Isınma Bilgi Düzeyi Ölçeği, CaliforniaEleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği, Kolb Öğrenme Sitilleri Envanteri, portfolyo günlükleri veöğrencilerle yapılan mülakatlar kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, veritoplama araçlarından elde edilen niceliksel veriler istatistik programında yer alan bağımlıgruplar için t testi ve iki faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir.Portfolyo günlükleri ve mülakatlardan elde edilen veriler ise nitel veri analiz yöntemleri iledeğerlendirilmiştir.Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda; proje tabanlı öğrenme yaklaşımınınöğrencilerin bilgi düzeylerine ve eleştirel düşünme becerilerine olumlu etkide bulunduğusonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curriculaand InstructionTitle : The Effect of Project Based Learning on Learning TheSubject of Global Warming Education of Environment.Author : Gülçin ErdoğanAdviser : Asst. Prof. Dr. Özlem KorayType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2007Total Number of Pages : 181In this study, the effect of Project based learning on learning the subject of globalwarming in education of environment, the level of condidates for teacher?s and their abilityof critical thinking are examined in science instruction.In this study experimental method is used and implementations are carried out on thetwo groups which are called control and experimental groups. 79 students (39 experimentalgroup students), (40 control group students) have joined the study under two groups whichwere equal to each other. In the experimental group the approach, project based learning, hasbeen used and in the control group traditional approch has been used.In this study, The California Critical Thinking Disposition Inventory, Kolb?s Styles ofLearning Inventory, portfolio diaries and interviews with students are used for datacollection. To test the hypotheses of the study, quantitative datas, which are called by toolsof data collection are evaluated by using paired samples t- test and Anova. Datas, which arecollected by using portfolio diaries and interviews, are interpreted by qualitative data analyzemethods.Finally, as a result of quantitative and qualitative analyses, it can be stated thatProject based learning has a positive effect on the level of students? knowladge and theirability of critical thinking.